„Įvertinus visas aplinkybes, erdvėlaivį „Luna 25“ nuspręsta paleisti 2023 metų rugpjūtį“, – teigė Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ spaudos tarnyba, kurią cituoja naujienų agentūra TASS.

Pasak „Roscosmos“, šiuo metu vyksta paskutinis erdvėlaivio antžeminių bandymų ciklas, kurio metu išbandomas nusileidimo ant Mėnulio paviršiaus etapas.

„Luna 25“ bus pirmoji Rusijos ekspedicija į Mėnulį po Sovietų sąjungos žlugimo. 1976 metais vykdyta mėnulio mėginių grąžinimo misija „Luna 24“ buvo paskutinė sovietų misija į Mėnulį, praneša space.com.

Misija „Luna 25“ buvo daug kartų atidėta: 2020 metais buvo teigiama, kad skrydis įvyks 2021-aisiais, o vėliau nusikėlė ir į 2022-uosius, ir į 2023-uosius.

Soyuz 2.1 raketa

Pranešama, kad Mėnulio modulį į kosmosą išskraidins raketa „Sojuz-2.1b“ su greitintuvu „Fregat“.

Mėnulio modulis bus nuskraidintas į pietinį poliarinį Mėnulio regioną, kur veiks ir tyrimus atlikinės mažiausiai metus. Tyrimų metu bus analizuojamas Mėnulio paviršius, jo uolienų sudėtis, struktūra, Mėnulio poliarinio regolito savybės ir kiti tyrimai.

Anksčiau buvo planuojama, kad „Roscosmos“ misijoje „Luna 25“ dalyvaus ir Europos kosmoso agentūra, tačiau po to, kai Rusija 2022-aisiais įsiveržė į Ukrainą, dalyvavimas misijoje buvo atšauktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)