Misija atidėta iki kovo mėnesio po to, kai Rusijos kosmoso agentūra savaitgalį pranešė apie naują problemą, teigdama, kad iš Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) prisišvartavusio krovininio laivo ištekėjo aušinimo skysčio.

„Priimtas sprendimas atidėti erdvėlaivio „Sojuz MS-23“ paleidimą nepilotuojamu režimu iki 2023 metų kovo mėnesio, – pranešė Rusijos kosmoso agentūra. – Pabrėžiame, kad įgulos gyvybei ir sveikatai niekas negresia“.

Sojuz erdvėlaivis. NASA/Roscosmos nuotr.

Sausio pradžioje Rusija pranešė, kad vasario 20 dieną išsiųs tuščią erdvėlaivį į TKS, kad pargabentų tris astronautus.

„MS-22“ į TKS rugsėjo mėnesį nuskraidino Rusijos kosmonautus Dmitrijų Peteliną ir Sergejų Prokopjevą bei NASA astronautą Franką Rubio, pakilusius iš Rusijos valdomo Baikonūro kosmodromo Kazachstane. Buvo planuojama, kad jie grįš namo tuo pačiu erdvėlaiviu kovo mėnesį.

Tačiau gruodžio viduryje iš „MS-22“ pradėjo tekėti aušinimo skystis po to, kai į jį atsitrenkė, JAV ir Rusijos kosmoso pareigūnų nuomone, maža kosminė uoliena.

Savaitgalį Rusijos kosmoso agentūra pranešė, kad iš TKS prisišvartavusio rusų krovininio laivo „Progress MS-21“ taip pat ištekėjo aušinimo skysčio.

Sojuz erdvėlaivis. NASA/Roscosmos nuotr.

Kosmoso agentūra pirmadienį pranešė, kad komisija siekia išsiaiškinti, kas nutiko krovininiam laivui „Progress“.

„Kol bus nustatyta avarinės situacijos priežastis, priimtas sprendimas atidėti erdvėlaivio „Sojuz MS-23“ paleidimą“, – sakė „Roskosmos“.

Pastaraisiais metais Rusijos kosmoso programą kamavo daugybė problemų, dėl kurių buvo prarasta palydovų ir erdvėlaivių.

TKS buvo paleista 1998 metais, kai po šaltojo karo „kosmoso lenktynių“ sustiprėjo JAV ir Rusijos bendradarbiavimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją