„Roskosmos“ paskelbė, kad žmogų Mėnulyje ketina apgyvendinti iki 2030 metų, rašo dailymail.co.uk.

Apie naująją kosmoso misiją paskelbta Pasaulinėje kosmoso tyrimų konferencijoje – tiesa, šioje skambaus pavadinimo konferencijoje nedalyvavo nei JAV, nei Kinijos kosmoso agentūrų atstovai.

Įdomu tai, kad nors konferencija vyko visai netoli pagrindinės NASA būstinės Vašingtone, NASA administratorius Charlesas Boldenas konferencijoje nedalyvavo, nes tuomet Floridoje stebėjo „SpaceX“ kosminio laivo pakilimą – tai yra pirmoji privačios bendrovės sukurta keliančioji raketa, gabenusi kapsulę „Dragon“ į Tarptautinę kosminę stotį.

Apie ketinimus vykdyti pilotuojamas misijas į Mėnulį konferencijoje skelbė ir Japonijos kosmoso agentūra JAXA.

„Į Mėnulį žiūrime kaip į tolesnį žmonių vykdomų tyrimų tikslą“, sakė JAXA direktoriaus pavaduotojas Yuichi Yamaura.

Oficialiame pranešime konferencijoje jis sakė: „Tarptautinė kosminė stotis padėjo mums daug ką sužinoti apie žmones kosmose, bet vis dar liko labai daug ką išmokti. Ar privačios kosmoso bendrovės, žiūrėdamos į priekį, kažkada pereis prie gyvenviečių ir kolonizavimo modelio, ar tai atvers galimybę įsikurdinti kosmose tokiu būdu, apie kokį nebuvo net galvojama ankstesniais dešimtmečiais?“

„Per pastaruosius 30 metų prigaminome ir išskraidinome daugiau techninės įrangos, nei reikėtų Marsui pasiekti, nors tos technologijos tikriausiai ir nebuvo tokios, kokių reikėtų kelionei į Marsą. Sėkmės paslaptis yra asketiškos programos, kurios yra kryptingos ir kurioms gerai vadovaujama“, - sakė Japonijos agentūros atstovas.

Apie savo planus Mėnulyje išlaipinti žmogų garsiai skelbia ir Kinija, nors kol kas tie planai nėra detalūs ir apie terminus dar niekas nekalba.

„Roskosmos“ kosminių užkariavimų istorija iki šiol buvo labai netolygi – ši agentūra dažnai skelbdavo ambicingus planus, bet planų įgyvendinimas ne visuomet būdavo sėkmingas. Sausį į žemę nukrito šios agentūros zondas „Fobos-Grunt“, po nesėkmingo iškėlimo du mėnesius nekontroliuojamai sukęsis aplink Žemę. Apskritai Sovietų sąjungai ir Rusijai Marsas yra užkeikta planeta – iki šiol visos misijos į šią planetą buvo nesėkmingos.

Sovietų sąjunga ir JAV praėjusiame šimtmetyje aršiai konkuravo dėl pirmavimo kosmoso užkariavimo srityje, tačiau Rusija iškėlė baltą vėliavą po to, kai Mėnulyje išsilaipino Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas.

Sovietų sąjungos Mėnulio programos tuomet buvo nutrauktos. Vėliau Rusija grįžo į kosmosą nusiteikusi bendradarbiauti, kartu su kitomis pirmaujančiomis pasaulio valstybių kosmoso agentūromis pastatė Tarptautinę kosmoso stotį ir šiuo metu yra vienintelė valstybė, galinti teikti transporto į stotį ir atgal paslaugą, nors padėtis netrukus pasikeis ir transporto į kosminę stotį monopolį Rusijai tikriausiai teks dalintis su privačiomis bendrovėmis.

Tuometinis Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas praėjusiais metais pareiškė, kad „Rusija neturėtų apsiriboti Tarptautinės kosminės stoties keltininko vaidmeniu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)