Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas teigia, kad bendradarbiavimas TKS greitai bus baigiamas. Rogozinas teigia, kad „Roskosmos“ laikosi savo įsipareigojimų ir apie nutraukiamą bendradarbiavimą praneša iš anksto - pranešimas siunčiamas dabar, o faktiškai kooperacija baigsis po metų.

Nepaisant Rusijos invazijos į Ukrainą ir augančios įtampos tarp Vakaru ir Rusijos, bendradarbiavimas TKS buvo savotiška mokslo pergalė. Tačiau priešingai nei norėtų manyti kai kurie ne šioje realybėje gyvenantys žmonės, mokslas, kaip ir sportas bei menas, irgi yra politika.

TKS visada buvo vieta, kur amerikiečiai, kanadiečiai ir japonai gali bendradarbiauti su rusais. Kovo pabaigoje NASA astronautas Markas Vande Heius kartu su rusų kosmonautais grįžo į žemę toje pačioje kapsulėje. Jis teigė, kad TKS įgulos neveikia geopolitinės įtampos.

Visiškas Rusijos pasitraukimas taptų dideliu iššūkiu NASA ir JAV apskritai. TKS taptų didesne finansine našta. Be to, šis dirbtinis palydovas buvo sukurtas bendradarbiaujant, todėl išlaikyti jį vien JAV pastangomis būtų sudėtinga. Ir neaišku, ar verta, nes TKS projektas, kaip ir stotyje esanti įranga, sensta.

Rusijos pasitraukimas iš TKS rodo, kad Rusija save mato kaip absoliučią priešpriešą Vakarų pasauliui visose srityse. Net ir bendradarbiavimas ten, iš kur valstybių sienų nematyti, Rusijos nebedomina. Kažkur didžiausioje pasaulio šalyje pagal plotą apsiskaičiavusios galvos svajoja, kad be Rusijos pasaulis sugrius ir ji dar ras būdų pademonstruoti savo svarbą.

NASA planuoja eksploatuoti kosminę stotį iki 2030 m. ir naudojo Rusijos erdvėlaivius Sojuz astronautams gabenti į TKS ir iš jos nuo tada, kai 2011 m. nutraukė skaidinimą savo erdvėlaiviais. JAV kosmoso agentūra ėmė bendradarbiauti su privačiomis kompanijomis, pavyzdžiui, Elono Musko „SpaceX“, kurio erdvėlaiviai praėjusį trečiadienį išskraidino keturis NASA ir Europos kosmoso agentūros astronautus.

Šaltiniai: