Du mokslininkai, atsidūrę priešakinėse Antarktidos klimato kaitos tyrimų linijose, yra Alexas Borowiczius ir Michaelas Wethingtonas iš Jungtinių Amerikos valstijų Stony Brooko universiteto.

Jų tyrimas pasirodė ketvirtadienį (sausio 20 d.), kai minima Pasaulinė pingvinų diena.

„Reuters“ prisijungė prie šių mokslininkų, kai jie rytinėje Antarkties pusiasalio pusėje plaukiojo lediniais vandenimis ir ėjo nuo vienos uolų atodangos iki kitos, skaičiuodami ten esančius pingvinus ir žymėdamiesi jų rūšis. Palyginus šiuos duomenis su ankstesniais įrašais aiškėja, kokią įtaką klimato kaita turės įvairių rūšių išlikimo galimybėms ilgalaikėje perspektyvoje.

Daugiausia dėmesio jie skiria dviem rūšims: Adelės pingvinams, kurie mėgsta šaltesnes ir atšiauresnes, aplinkos sąlygas, ir papuasiniams pingvinams, labiau prisitaikiusiems prie šiltesnių sąlygų.

„Per šiuos tyrimus mes stengiamės sužinoti, ar pasikeitė įvairių pingvinų rūšių gausa ir populiacijos apskritai“, – sakė Stony Brooko universiteto doktorantas Michaelis Wethingtonas.

Šeštadienį (sausio 15 d.) tyrėjai Andersono saloje, rytinėje Antarkties pusiasalio pusėje, aptiko naują papuasinių pingvinų koloniją. Tai viena piečiausių vietų šioje pusiasalio pusėje, kur įsikūrė papuasiniai pingvinai.

Nors kai kuriose Antarktidos dalyse pokyčiai vyksta labai greitai, o vakarinė jos dalis yra viena iš sparčiausiai šylančių vietų planetoje, tikimasi, kad rytinė pusė, ypač ta sritis, kuri yra arčiau Vedelio jūros, gali tapti saugiu prieglobsčiu šaltį mėgstantiems Adelės pingvinams.

Pingvinai Antarktidoje.

„Kai randame Adelės pingvinus, paprastai žinome, kad netoliese bus ir jūros ledo, ir kai tik pamatome, kad ledo sumažėjo arba jis visiškai ištirpo, tuomet pastebime, kad atitinkamai sumažėjo ir Adelės pingvinų populiacija“, – sakė M. Wethingtonas.

Vakaruose, atvirkščiai, jau užfiksuota stipriai sunykusių pingvinų populiacijų.

„Kita rūšis, kuri mus domina, yra papuasiniai pingvinai. Jie turi ryškiai raudoną snapą, tarsi oranžinio raudonumo snapą, ir labai mielą baltą dėmę ant galvos. Jie yra labai mieli ir su jais dirbti yra labai nuostabu“, – teigė M. Wethingtonas.

Pingvinai Antarktidoje.

Artimiausiomis dienomis mokslininkai atliks daugiau tyrimų, kad išsiaiškintų, ar rytinėje Antarkties dalyje keičiasi pingvinų populiacijos.

„Jie geriau toleruoja šiltesnes sąlygas be storo jūros ledo. Manome, kad tai yra tas atvejis, kai turime rūšį, kurios populiacija, vykstant klimato kaitai ir šylant Antarktikos regionui, dramatiškai didėja“, – sakė M. Wethingtonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)