Durhemo universiteto (JAV) mokslininkė Bradi Granger su kolegomis analizavo beveik 7600 širdies ligomis sergančių asmenų klinikinio tyrimo duomenis. Šie asmenys padėjo bandyti eksperimentinį angiotenzino receptorius blokuojantį (ARB) vaistą, kuris atpalaiduoja kraujagysles ir mažina kraujospūdį.

Išanalizavus duomenis paaiškėjo, kad reguliariai vaistus vartoję pacientai du kartus sumažino tikimybę mirti iki tyrimo pabaigos lyginant su tais asmenimis, kurie kartais pamiršdavo išgerti tabletę, nepriklausomai nuo to ar šis vaistas buvo kontrolinis placebo, ar tikras vaistas su veikliąja medžiaga.

Ekspertai įtaria, kad asmenys, griežtai laikęsi vaistų vartojimo grafiko, taip pat dažniau nei kiti laikosi ir kitokio širdžiai naudingo režimo: reguliariai atlieka fizinius pratimus, gerai maitinasi, nerūko ir negeria. Jau vien šie dalykai greičiausiai yra naudingesni nei veiklių vaistų vartojimas.

B.Granger mano, kad medikams reikėtų bandyti atskirti kurie pacientai vaistus tikriausiai vartos nereguliariai. Ji mano, kad šiems pacientams reikėtų skirti daugiau dėmesio, suteikti reikiamos informacijos, kuri paskatintų laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

„Tai – žmonių pasirinkta kryptis“, - sutiko Haydenas Bosworthas, tiriantis pacientų motyvaciją Durhemo veteranų medicinos centre. Pavyzdžiui, kai kurie mokslininkai nuolat domisi, ar yra tokių biocheminių testų, kuriais galima būtų patikimai nustatyti, ar pacientas vaistus vartoja reguliariai.

Tyrime naudotas vaistas vadinamas kandesartano cileksetilu. Šis ir daugelis kitų tos pačios klasės vaistų neretai vartojami spaudimui mažinti. Širdies ir kraujotakos sistemos ligos (padidėjęs spaudimas, infarktai, insultai ir kt.) yra beveik 30 proc. mirčių priežastis visame pasaulyje.

Du ankstesni tyrimai taip pat patvirtino, kad širdies ligomis sergantys pacientai būna geresnės būklės, jei reguliariai vartoja placebo. Šis reguliarumas yra beveik tiek pat naudingas, kaip ir beta-blokatorių ar lipidų kiekį mažinančių vaistų vartojimas. Tačiau mokslininkams sunku paaiškinti, kuo konkrečiai skiriasi pacientai, besilaikantys medikų instrukcijų, lyginant su tais, kurie jų kartais nesilaiko.

Kitas, kiek prieštaringesnis paskutiniojo tyrimo rezultatas gali būti tas, jog asmenys, pareigingai vartojantys vaistus ir gyvenantis tiek sveikai, kiek įmanoma, gali gyventi taip pat sveikai ir tuo atveju, jei sumažintų vartojamų vaistų dozę ar vartojamą brangų veiksmingą vaistą pakeistų pigesniu pakaitalu, veikiančiu kaip placebo. „Tą be abejonės verta patikrinti“, - sakė B.Granger.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją