Šviesą Kalifornijos danguje liudininkai nusakė kaip kintančią iš raudonos į baltą ir tada į žalią ar mėlyną. Ji pasirodė apie 6 val. vakaro vietos laiku – šviesą danguje puikiausiai matė ne tik Kalifornijos, bet ir Nevados valstijos gyventojai. Vietos teisėsaugos institucijas užplūdo išsigandusių gyventojų skambučiai – jie policininkams sakė matę pačius įvairiausius dalykus – nuo kometos iki atominės bombos sprogimo.

Iki raudonumo užkaito ir „Facebook“ bei „Twitter“ socialiniai tinklai, kuriuose prasidėjo spėliojimai, iš kur gi galėtų sklisti tokia šviesa. Kai kurie stebėtojai teigė, kad tai gali būti reiškinys, susijęs su Pietų Tauridų meteorų lietumi – vienas jo pikas buvo lapkričio 5 dieną, o kitas bus lapkričio 12. Kiti buvo įsitikinę, kad tai – ne kas kitas, kaip NSO.

Kalifornijos Orandž apygardos policija pabandė apraminti „Twitter“ kilusį diskusijų įkarštį paskelbdami, kad tai buvo „karinio laivyno bandymas, atliktas virš vandens“, tačiau daugiau informacijos nepateikė, todėl susilaukė nemažai skeptiškų ir pašaipių replikų.

"Ohio" klasės povandeninis laivas "USS Henry M. Jackson"
Leidinio „San Diego Tribune“ teigimu, šią versiją patvirtino ir karinio laivyno atstovas spaudai: jis pranešė, kad tai buvo planinis raketos „Trident II (D5)“ be kovinės galvutės bandymas. Raketa buvo paleista iš „Ohio“ klasės balistinių raketų povandeninio laivo „Kentucky“. Raketa buvo paleista iš netoli Los Andželo esančios Ramiojo vandenyno raketų bandymo teritorijos. Šis bandymas priskiriamas karinio laivyno Strateginių sistemų programai, kurios misija – „vystyti ir dislokuoti JAV jūrines strateginių ginklų sistemas“.

Karinio laivyno Trečiosios flotilės vadas Ryanas Perry ne kartą sakė, kad „raketos paleidimas buvo iš anksto suplanuotas sistemų vertinimo testas“ – tokie testai, esą, atliekami ganėtinai dažnai.

Naujienų agentūra „Reuters“ informavo, kad JAV karinis laivynas iki ketvirtadienio rezervavo oro erdvę vierš Ramiojo vandenyno ties Los Andželu – dėl to kai kuriems įprastiniams komerciniams skrydžiams, vykdomiems į arba iš antro pagal aktyvumą JAV oro uosto, teko koreguoti savo kursą.

O kodėl karinis laivynas visuomenės iš anksto neinformavo apie numatomą raketos bandymą ties viena iš tankiausiai apgyvendintų JAV teritorijų? Anot R. Perry, informacija apie raketų paleidimus iki paties paleidimo fakto yra įslaptinta. O toks pareiškimas įpylė dar šiek tiek žibalo į sąmokslo teoretikų kūrenamą kontakto su nežemiška civilizacija versijos ugnį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)