Dabar pasiūlytas naujas metodas, kaip galima tiesiogiai užfiksuoti planetos skleidžiamą spinduliuotę. Tam reikia labai detalios sistemos nuotraukos, kurioje būtų ir erdvinė, ir spektrinė informacija. Spektras leidžia nustatyti, kokių cheminių elementų ir junginių yra kiekviename sistemos taške.

Kai kurie junginiai, pavyzdžiui įvairios molekulės, gali egzistuoti planetų atmosferose, bet ne žvaigždėje, todėl atskyrus tų junginių spektrus, planeta turėtų išryškėti.

Metodas patikrintas nagrinėjant žvaigždės Tapytojo Betos, kuri tikrai turi bent vieną planetą milžinę, spektrą. Taip labai aiškiai nustatyta, kad planetos atmosferoje yra vandens garų ir anglies monoksido. Tuo tarpu metano ir amoniako pėdsakų planetoje nerasta. Nei vienos iš šių molekulių žvaigždėje nėra, nes žvaigždės temperatūra per aukšta tokiems junginiams išlikti nesuirus.

Šis tyrimas yra tik metodo pristatymas ir išbandymas – ateityje juo naudojantis turėtų būti įmanoma ir aptikti egzoplanetas, ir charakterizuoti jų atmosferų savybes.