„Ką tik gavome šią dėžę. Joje – naujutėlaitis dinozauras. Raguotasis dinozauras. Ceratopsas. Toks dinozaurų pasaulio raganosis. Ir bus naujiena – pasaulis jo dar nepažįsta“, – teigė „Knuthenborg Safaripark“ parko savininkas Christofferis Knuthas.
Naujajame muziejuje bus eksponuojami seratopsų, alozaurų ir kitų priešistorinių padarų skeletai. Asociatyvi nuotr.

„Knuthenborg Safaripark“ parke duris atversiantis Evoliucijos muziejus jau dabar turi kuo didžiuotis: lankytojai galės apžiūrėti autentiškus net šešių dinozaurų skeletus, šešis Permo periodo gyvūnus ir gausią Ledynmečio laikotarpio didžiųjų gyvūnų kolekciją. Tai reiškia, kad muziejaus ekspozicija apima maždaug 300 mln. metų evoliucijos istorijos.

„Štai tikras milijonų metų senumo dinozauro ragas“, – sakė Evoliucijos muziejaus paleontologė Anna Ohlenschlager.

Geriausiai pasaulyje išlikęs skeletas – alozauro: būtent jį ir bus galima apžiūrėti muziejuje. Lankytojams nevertėtų praleisti progos susipažinti ir su didžiausia pasaulyje išlikusia sausumos padaro kaukole, priklausančia nežinomos rūšies dinozaurui. Tiesą sakant, kuratoriai parūpino ir daugiau skeletų.

Naujajame muziejuje bus eksponuojami seratopsų, alozaurų ir kitų priešistorinių padarų skeletai. Asociatyvi nuotr.

„Tai neįtikėtinai puikiai išsilaikęs, galimai geriausiai pasaulyje išlikęs alozauras. Čia matome daugiau nei 90 proc. originalių kaulų. Jie specialiai ruošiami. Neįtikėtina, bet tai puikiai išlikęs suaugusio alozauro skeletas. Šiam padarui gyvenime teko nemenkų iššūkių. Panašu, kad jis patyrė visų įmanomų sužalojimų ir traumų, daugybė patologijų“, – aiškino Floridos Brevardo zoologijos sodo edukacijos vadovas Chrisas Delorey.

Naujo muziejaus ekspozicija kontrastuoja su jį supančiame parke pulsuojančia gyvybe.

Pats „Knuthenborg Safaripark“ savininkas Ch.Knuthas ir paleontologė A. Ohlenschlager dalyvavo archeologiniuose kasinėjimuose JAV Vajomingo valstijoje, kur ekspertų komanda praleido kelerius metus, kasinėdami, ieškodami, tyrinėdami ir ruošdami dinozaurus parodai.

Naujajame muziejuje bus eksponuojami seratopsų, alozaurų ir kitų priešistorinių padarų skeletai. Asociatyvi nuotr.

„Manau, kad mums neįtikėtinai pasisekė, nes iš esmės radome tai, o ir ieškojome – geriausiai išlikusių dinozaurų. Mums pavyko juos sėkmingai atsivežti į Daniją, tad galiu drąsiai teigti, kad siūlysime bene geriausią dinozaurų ekspoziciją visame pasaulyje“, – pridūrė Ch. Knuthas.

Komanda praleido daugiau nei 12 tūkst. valandų ruošdama alozauro skeletą, kurį sudaro net 95 proc. autentiškų kaulų. Šis milžinas net devynių metų ilgio ir trijų metrų aukščio, o bus eksponuojamas kartu su garso ir šviesų instaliacija.

Naujajame muziejuje bus eksponuojami seratopsų, alozaurų ir kitų priešistorinių padarų skeletai. Asociatyvi nuotr.

„Mūsų tikslas – parūpinti platformą, kur susitinka šiandien gyvenantys sutvėrimai ir jų pirmtakai. Nes visa, kas gyva, įskaitant ir žmones –tai gali būti žirafa, tai gali būti dramblys ar banginis – visi mes tik didžiulio paveikslo, vadinamo gyvenimu, taškeliai, mažytės detalės. Labai svarbu pažinti tuos kitus taškelius, suvokti, kas mus visus jungia, o tai ir yra evoliucija. Taigi, šis muziejus komunikuos dabarties ir praeities ryšį, kitaip tariant, evoliuciją“, – tikino Ch. Knuthas.

Kaip teigia naujo muziejaus atstovai, geriau suprasti ekspoziciją padės ir kvapai: lankytojai užuos „kraują, žemę ir pelkę“.

Oficialus muziejaus atidarymas numatytas balandžio 1 dieną. 400 hektarų „Knuthenborg Safaripark“ parko teritorijoje gyvena daugiau nei 500 gyvūnų. Parką rasite už devyniasdešimties minučių kelio automobiliu nuo Danijos sostinės Kopenhagos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją