Kai 25 metų moteris atsidūrė ligoninės priimamajame, nes iš abiejų akių riedėjo kruvinos ašaros, tai buvo antras toks atvejis jos gyvenime per paskutinius du mėnesius. Kraujo ašaros – labai retas fenomenas, moksliškai žinomas kaip hemolakrija, jį gali sukelti labai įvairios priežastys. Šios jaunos moters atveju jos akys buvo sveikos, pacientė neturėjo jokių sveikatos sutrikimų ar traumų. Abu verkimo krauju atvejai sutapo su jaunos moters menstruacijomis, teigia ją apžiūrėję medikai.

Įprastos menstruacijos kartais gali paskatinti ir ciklišką kraujavimą už gimdos ribų, ši būklė dar žinoma kaip netiesioginis menstruacinis kraujavimas, kai dėl nežinomų priežasčių gimdos gleivinės audiniai patenka į kraujotakos sistemą. Šios moters atveju sumišo dvi sveikatos būklės – netiesioginės menstruacijos ir hemolakrija, todėl ji pradėjo verkti krauju, teigiama medicininėje ataskaitoje.

Nors kraujo spalvos moters ašaros ir atrodė bauginančiai, ją apžiūrėję medikai nustatė, kad moters akys sveikos. Be to, jai neskaudėjo galvos, ji nesvaigo, pacientė nejuto jokių kitų nerimą keliančių simptomų. Gydytojai nerado jokių anomalijų nei jos sinusuose, nei ašarų latakuose, nei pačiose ašarose su kraujo priemaišomis, „BMJ Case Reports“ kovo mėnesio numeryje teigia mokslininkai.

Asociatyvioji nuotr.

Dažniausios hemolakrijos priežastys – uždegimas, trauma, įvairūs pažeidimai, augliai, hipertenzija, tokios ligos kaip gelta ir anemija, taip pat kraujagyslių sutrikimai. Atmetę visas šias priežastis, medikai nusprendė, kad kraujas ašarose atsiranda dėl vadinamųjų netiesioginių menstruacijų, kai kraujavimas gali pasirodyti iš nosies, ausų, plaučių, spenelių, žarnyno ar net odos.

Ir tikrai: ta pati moteris gydytojams pasakojo, kad tuo metu, kai ėmė verkti krauju, kraujas pirmą kartą gyvenime jai pasipylė iš nosies.

Moksliškai nustatyta, jog kai kurie akies audiniai reaguoja į hormoninius pokyčius, pavyzdžiui, ragenos išlenkimas ir storis gali kisti „priklausomai nuo skirtingų ciklo, nėštumo ir žindymo fazių“. Tai ir gali paaiškinti, kodėl menstruacijos paskatino kraujavimą iš akių. Gydytojai jaunai moteriai skyrė geriamų hormoninių kontraceptikų. Po tris mėnesius trukusio gydymo kraujavimas su ašaromis liovėsi ir nebepasikartojo.

„Tai labai retas ir neįprastas klinikinis atvejis“, – teigia gydytojai ir pridūrė, kad pastaruoju metu medicininėje literatūroje nieko panašaus nebuvo. Norint geriau suprasti, kodėl moters ašarose pasirodė kraujas, ir išsiaiškinti, kaip tokią būklę kontroliuoti, reikia atlikti daugiau išsamių tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)