Kaip rašoma trečiadienį pasirodžiusiame žurnalo "National Geographic" numeryje, tai didžiausias anų laikų kapinynas šioje Pietų Amerikos šalyje.

Pasak kasinėjimų vadovo archeologo Guillermo Cocko, Puručuko vietovėje Rimako slėnyje gali būti palaidota apie 10 tūkstančių inkų. Tai vyko laikotarpiu tarp 1480 ir 1535 metų.

Deja, archeologai apgailestauja, jog nemaža dalis kapinyno sunaikinta "žmonijos pažangos", jei galima taip pavadinti nuolat srutomis srūvantį lūšnyną.

G.Cocko vertinimu, jau atkasta apie 2 tūkst. 400 inkų palaikų. Tai neįkainojami faktai apie tuometinį inkų gyvenimą, nes kapuose palaidota ir vaikų, ir suaugusių, ir turtuolių, ir vargšų.

Kai kurios mumijos, gulinčios viena šalia kitos, buvo palaidotos su visu turimu turtu ir svėrė po kelis šimtus svarų. Viena iš tokių "pakuočių" pavadinta "Medvilnės karaliumi", nes į 100 svarų medvilnės masę buvo įvyniotas kilmingas inkas ir kūdikis, bei dar apie 70 daiktų: maisto, molio indų, odų, kukurūzų, iš kurių daromas gėrimas "čiča" (chicha).

Turbūt įdomiausias radinys - inkų visuomenės elito nariai. Kai kurie jų buvo palaidoti su galvos apdangalais, padarytais iš plunksnų.

Kitas stulbinantis radinys - 22 sveikos ir 18 apgadintų netikrų galvų ("falsas cabezas"). Tai mumijų "paketai" su medvilnės pripildytu gumbu viršuje. Tame pakete aplink centrinę, gimdoje esančio vaisiaus pozoje gulinčią pagrindinę figūrą sudėliotas šeimininko turtas.

"Iki šių kasinėjimų archeologai buvo aptikę tik vieną inkų laikų "falsas cabezas" paketą, kuris buvo rastas 1956 metais", - pasakojo G.Cockas. Nuo 1983 metų Peru dirbantis archeologas sakė, kad prireiks ne vienerių metų, kol visa tai bus ištirta. Neabejotina, kad bus atskleista daug dalykų apie ligi šiol menkai tepažintą inkų gyvenimą.

Šiuo metu iš rastojo kapinyno iškasta nuo 50 iki 60 tūkstančių įvairių daiktų. Dalis jų buvo demonstruojama trečiadienį Vašingtone per spaudos konferenciją.

Inkai kadaise valdė didžiulius plotus Pietų Amerikoje - nuo dabartinės Kolumbijos iki Čilės. Tačiau visą inkų imperiją sugriovė Ispanijos konkistadoras Francisco Pizarro su 160 lobių medžiotojų. 1533-ieji metai atnešė imperijai kruviną galą.