Soc. tinkle „Facebook“ viena internautė pasidalino „AstraZeneca“ informaciniu lapeliu. Neva jame ji aptiko baisių dalykų. „Yra ir genetiškai modifikuoto embriono inkstų ląstelių ir iš genetiškai modifikuotos šimpanzės adenoviruso vektorius,Polysorbate 80(polisorbato 80, buvo susijęs su padidėjusia HSR ir kitų sisteminių reakcijų, įskaitant anafilaksiją, rizika; visai neseniai anafilaksinis šokas buvo pridėtas atnaujinant 2017 m. etiketę.)Ar kas perskaito informacinį lapelį, prieš skiepą?“, – rašo moteris, kalba nekoreguota.

Moters pateikta informacija be reikalo tik gąsdina žmones ir sukuria vaizdą, kad vakcinos sudėtis yra kažkuo bloga ar pavojinga.

Melas

Pirmiausia, reikėtų sužinoti, kas iš tiesų yra „AstraZeneca“ vakcinos sudėtyje.

„COVID-19 Vaccine AstraZeneca sudėtis Vienoje dozėje (0,5 ml) yra:
ne mažiau kaip 2,5 × 108 infekcinių vienetų šimpanzės adenoviruso, koduojančio SARS-CoV-2 spyglio (angl., spyke, S) glikoproteiną (ChAdOx1-S)* . * Gaminamas genetiškai modifikuotose žmogaus embriono inkstų (angl. human embryonic kidney, HEK) ląstelėse Nr. 293 rekombinantinės DNA technologijos būdu. Šio vaisto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). Pagalbinės medžiagos yra L-histidinas, L-histidino hidrochloridas monohidratas, magnio chloridas heksahidratas, polisorbatas 80 (E 433), sacharozė, dinatrio edetatas (dihidratas) ir injekcinis vanduo (žr. 2 skyriuje „COVID-19 Vaccine AstraZeneca sudėtyje yra natrio ir alkoholio (etanolio)“)“, – rašoma vakcinos informaciniame lapelyje, kurį galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos internetiniame puslapyje.

Klaidinant informacija

Sudėtis skamba sudėtingai ir painiai, jei neturite tinkamo išsilavinimo. Delfi „Melo detektorius“ kreipėsi į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą, su prašymu paaiškinti sudėtyje pateiktą informaciją.

Vienas iš klausimų buvo toks: „ar galėtumėte paaišinti skaitytojams, kodėl vakcinos sudėtyje yra "ne mažiau kaip 2,5 × 108 infekcinių vienetų šimpanzės adenoviruso, koduojančio SARS-CoV-2 spyglio (angl., spyke, S) glikoproteiną (ChAdOx1-S)* . * Gaminamas genetiškai modifikuotose žmogaus embriono inkstų (angl. human embryonic kidney, HEK) ląstelėse Nr. 293 rekombinantinės DNA technologijos būdu"? Kas tai iš tiesų yra ir ar tai kažkuo pavojinga /blogai?“.
VVKT specialistai pateikė tokį atsakymą:

„Vakcinos gamybai panaudotas iš šimpanzių gautas adenovirusas, kuris buvo modifikuotas pritaikant jį SARS-CoV-02 spyglių baltymo gamybai. Adenovirusai, tokie kaip AZD1222, yra nekapsuliuoti, ikosaedrinės dalelės (virionai), kurių skersmuo yra nuo 80 iki 100 nm. Šiose dalelėse yra viena dvigubos grandinės DNR genomo kopija (yra transgeno, kuris išreikštų SARS-CoV02 viruso smaigalio baltymą). Virusinis vektorius buvo modifikuotas pašalinant jo replikaciją reguliuojančią E1 geno sritį. Tai reiškia, kad virusas nesidaugins žmogaus kūno ląstelėse.

Taip pat iš vektoriaus pašalintas E3 lokusas, koduojantis viruso replikacijai nebūtinus produktus. E3 geno produktai yra imunomoduliuojantys baltymai, kurie slopina paciento imuninį atsaką į vakciną. Produkto kokybę apibūdina infektyvumo (pajėgumo infekuoti) rodiklis, kuris išreiškiamas infekuojančių dalelių skaičiumi, šiuo atveju šis rodiklis privalo būti ne mažesnis kaip 2,5 × 108, kas nurodo produkto gebą indukuoti spyglio baltymo (glikoproteino) gamybą žmogaus organizme.

Klinikinių tyrimų metu AZD1222 parodė priimtiną saugumo profilį ir sukėlė SARS-CoV-2 viruso spyglių baltymų antikūnų ir T ląstelių atsaką, kuo buvo patvirtintas vakcinos tinkamumas formuoti imuninį atsaką SARS-CoV02 viruso infekcijos atveju.
Vakcina gaminama naudojant šiuolaikines biotechnologijas, kurių viename etape panaudojamos žmogaus embrioninės inkstų ląstelės (HEK-293), kurios prieš tai buvo tinkamai modifikuotos. Pirminės minimos linijos ląstelės gautos iš tarptautinio ląstelių banko. Produkto technologijoje yra numatytas visiškas minėtų ląstelių bei jų komponentų pašalinimas iš galutinio produkto, kas yra tinkamai kontroliuojama nustatant ląstelių baltymų ir DNR priemaišas gamybos metu.“

„Facebook“ įrašo autorė žmonės gąsdina polisorbatu 80. VVKT specialistai informuoja, kad jis nėra pavojingas.

„Polisorbatas 80 yra sintetinė nejoninė paviršiaus aktyvioji medžiaga, naudojama kaip pagalbinė medžiaga vaisto formose. Yra daugybė farmacinių preparatų, kurių sudėtyje yra polisorbato 80, įskaitant amiodaroną, vitaminą K, etopozidą, įvairias vakcinas, baltymų farmacinius preparatus, eritropoetino preparatus. Polisorbato 80 kokybės vertinimo metodai yra apibrėžti Europos farmakopėjoje (Ph.Eu. 01/2017: 0428). Vakcinos sudėtyje esantis polisorbatas 80 skirtas veikliųjų komponentų stabilizavimui, o jo kiekio saugumas yra patvirtintas tyrimais bei ankstesne jo naudojimo patirtimi“, – paaiškina VVKT. Taigi tai nėra kažkoks pavojingas dalykas, kaip įrašo autorė bandė teigti.

Savo ruožtu VVKT specialistai teigia pastebėję padažnėjusius informacijos iškraipymo, manipuliavimo atskirais jos fragmentais atvejus. „Norime atkreipti dėmesį, kad objektyvūs ir oficialūs duomenys yra vertinami Europos vaistų agentūroje (EVA), o informacija skelbiama EVA tinklalapyje bei VVKT svetainėje“, – ako VVKT specialistai.

Atsižvelgiant į šią informaciją, galima teigti, kad moters įrašas yra klaidininantis.

Šaltiniai:

  • VVKT informacija
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (403)