Mokslininkų komanda 15 tonų sveriančiame meteorite, kuris buvo rastas Somalyje 2020 m., aptiko mažiausiai du naujus, anksčiau Žemėje nematytus mineralus. Šis meteoritas yra devintas pagal dydį iš visų rastų, skelbia schitechdaily.com.

„Rastas naujas mineralas kiekvieną kartą reiškia, kad skyrėsi konkrečios geologinės sąlygos, uolienos cheminė sandara buvo kitokia, – sakė Chrisas Herdas, Albertos universiteto Žemės ir atmosferos mokslų katedros dėstytojas ir universiteto meteoritų kolekcijos kuratorius. – Štai kodėl šis radinys yra toks įdomus. Šiame meteorite yra du mokslui nauji mineralai.“

70 gramų sveriantis meteorito gabalėlis buvo nusiųstas į Albertos universitetą klasifikacijai atlikti. Tada dėstytojas ir pastebėjo du naujus mineralus. Taip pat gali būti, kad meteorite yra ir trečias naujas mineralas. Anot C. Herdo, jeigu mokslininkams pavyktų gauti papildomų masyviojo meteorito mėginių, tikėtina, kad būtų rasta dar daugiau mineralų.

Mokslininkų komanda 15 tonų sveriančiame meteorite aptiko mažiausiai du naujus, anksčiau Žemėje nematytus mineralus. University of Alberta nuotr.

Du naujieji mineralai buvo pavadinti elalitu ir elkinstantonitu. Pirmasis pavadinimas yra susijęs su meteoritu, kuris oficialiai vadinamas „El Ali“, nes buvo rastas netoli El Ali miesto, esančio Somalio Hirano regione. Antrąjį mineralą C. Herdas pavadino elkinstantonitu Lindy Elkins-Tanton garbei. Ji yra Arizonos valstijos universiteto tarpplanetinės iniciatyvos viceprezidentė, Arizonos valstijos universiteto Žemės ir kosmoso tyrinėjimų fakulteto dėstytoja ir būsimosios NASA misijos „Psyche“ pagrindinė tyrėja.

„Lindy nuveikė labai daug, tyrinėdama, kaip susiformuoja planetų branduoliai, kaip susidaro šios geležies ir nikelio šerdys, ir artimiausias mūsų turimas analogas yra geležiniai meteoritai. Todėl man pasirodė logiška pavadinti meteoritą jos vardu ir pagerbti jos indėlį į mokslą“, – paaiškino C. Herdas.

Bendradarbiaudamas su Los Andžele esančio Kalifornijos universiteto ir Kalifornijos technologijų instituto tyrėjais, C. Herdas meteoritą „El Ali“ klasifikavo kaip „IAB kategorijos geležinį meteoritą“. Šioje kategorijoje yra daugiau nei 350 svečių iš kosmoso.

Analizuodamas meteoritą, dėstytojas pastebėjo šį tą, kas patraukė jo dėmesį. Jis pasikvietė Andrew Lococką, Albertos universiteto Elektronų mikrozondo laboratorijos vadovą, kuris dalyvavo aprašant keletą kitų naujų mineralų, įskaitant heamanitą-(Ce).

„Pirmąją dieną atlikęs keletą analizių, jis pareiškė: „Šiame meteorite yra mažiausiai du nauji mineralai“, – sakė C. Herdas. – Negalėjau patikėti savo ausimis. Dažniausiai tenka kur kas labiau paplušėti, kad būtų galima teigti radus naują mineralą.“

A. Locockui pavyko taip gretai nustatyti naujus mineralus todėl, kad anksčiau jie buvo sukurti sintetiniu būdu. Mokslininkas tiesiog palygino naujai atrastų natūralių mineralų sudėtį su dirbtinių mineralų sudėtimi.

Tyrėjai vis dar nuodugniai analizuoja mineralus, kad išsiaiškintų, ką jie gali papasakoti apie meteorito susiformavimo sąlygas.

Mokslininkų komanda 15 tonų sveriančiame meteorite aptiko mažiausiai du naujus, anksčiau Žemėje nematytus mineralus. University of Alberta nuotr.

„Tai mano sritis – narplioti meteoritų susidarymo geologinius procesus ir geologinę istoriją, – teigė C. Herdas. – Niekada nemaniau, kad teks aprašinėti naujus mineralus tyrinėjant meteoritus.“

Taip pat jis pažymėjo, kad bet kokie naujai atrasti mineralai ilgainiui gali pasirodyti labai naudingi: „Kai aptinkama nauja medžiaga, mokslininkai irgi sukrunta – galbūt ją galima pritaikyti įvairiose žmonių gyvenimo srityse.“

Nors meteorito ateitis išlieka miglota, anot C. Herdo, tyrėjai sužinojo, kad jis buvo nugabentas į Kiniją, siekiant rasti potencialų pirkėją. Kol kas neaišku, ar mokslininkai gaus progą paimti daugiau „El Ali“ mėginių.

Studijos rezultatus C. Herdas pristatė lapkričio 21 d. Albertos universitete įvykusiame Kosmoso tyrinėjimų simpoziume.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją