Ekspertai nesutaria, ar tokių rimtų pažeidimų gali sukelti vien monotoniški judesiai, pavyzdžiui, spausdinimas kompiuteriu. Kaulų ir mineralų tyrimų temoms skirtame žurnale "Journal of Bone and Mineral Research" mokslininkai rašo, kad jų tyrimai gali padėti pramonei ir medicinai anksčiau susidoroti su šia problema.

Mažiausiai du iš trijų žmonių, turinčių su darbu susijusių sveikatos problemų, vargsta dėl pažeistų sausgyslių, raiščių ar kaulų. Tokiems asmenims gali išsivystyti osteoartritas, sausgyslių uždegimas arba viduriniojo riešo sąnario sindromas, kai ištinsta riešo sausgyslės ir raiščiai, arba prasideda jų uždegimas.

Vis dėlto daugelis ekspertų abejoja, ar šias ligas žmonėms sukelia vien tik darbas. Jie mano, kad įtakos turi sveikatos sutrikimai, o gal kalta ir namų ruoša.

Dr. Ann Barr (En Bar) ir kolegos nusprendė atlikti kelis bandymus su žiurkėmis ir pažiūrėti, ar itin dažnai kartojamų užduočių pakaks, kad rastųsi jau minėtų sveikatos sutrikimų.

"Kadangi tam, kad atsirastų su darbu susijusių raumenų ir skeleto sutrikimų, įtakos turi daugelis faktorių, tarp jų ir darbinės užduotys, namų ruoša ir sveikatos būklė, pavyzdžiui, diabetas arba širdies liga, mes tyrėme tik darbines užduotis, norėdami nustatyti jų poveikį", - sakė dr. A.Barr.

Paaiškėjo, kad labai dažnai kartojamos užduotys pakenkė žiurkių sveikatai. Daugelio gyvūnų judesiai tapo vangesni, kai kurie iš jų apskritai ėmė vengti užduoties.

"Mūsų tyrimai parodė tiesioginę sąsają tarp pasikartojančių, mažai jėgos reikalaujančių judesių ir raumenų, kaulų, nervų bei jungiamojo audinio uždegimo, - sakė ji. - Šių požymių daugėja priklausomai nuo kartojimo lygio. Kuo dažniau kartojama, tuo aštresni simptomai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją