Į pensiją išėjusi policininkė Kath Giles neįtikėtinus radinius aptiko žemės ūkio paskirties žemėje salos šiaurėje, rašo BBC.

Rastame lobyje yra auksinis dilbio žiedas ir didelė sidabrinė sagė, datuojama 950 m.

Lobis buvo atkastas gruodžio mėnesį, tačiau tik neseniai pirmą kartą viešai parodytas.

Mankso nacionalinio paveldo archeologijos kuratorė Allison Fox teigia, kad būtent dilbio žiedas yra „retas radinys“.

Rastas lobis

K. Giles sakė iš karto žinojusi, kad rado „kažką labai ypatingo“, ir buvo „sujaudinta“ dėl atradimo, kuris greičiausiai bus kelių tūkstančių svarų vertės.

„Aš iš karto žinojau, kad tai reikšmingas ir jaudinantis radinys. Aš labai džiaugiuosi radusi ne tik svarbius, bet ir gražius artefaktus“, – sakė ji.

Radiniai buvo paskelbti lobiu atlikus tyrimą Douglaso teismo rūmuose.

Apie saloje aptiktus radinius, kurie gali būti archeologiškai vertinti, reikia per dvi savaites pranešti pranešti Mankso nacionalinio paveldo agentūrai.

Jei daiktai teisiškai priskiriami lobiams, jie priklauso karūnai, o lobį aptikusiam asmeniui yra finansiškai atlyginama.

Kiek vertas šis radinys dar nenustatyta, bet panašūs vikingų papuošalų dirbiniai būna įvertinti po maždaug1500 svarų (apie 1,7 tūkst. eurų) už vienetą.

2011 metais Lankašyre rastas didesnis vikingų lobis buvo įvertintas 110 000 svarų sterlingų (apie 127 tūkst. eurų).

Rastas lobis

A. Fox teigia, kad auksinis dilbio žiedas yra retas, nes sidabras buvo kur kas labiau paplitęs vikingų laikais.

„Dilbio žiedas, sagė ir perpjauta riešinė yra aukšto lygio papuošalai ir atspindi didelį sukauptą turtą“, – sakė ji.

„Surasti tik vieną iš šių daiktų būtų reikšminga. Tai, kad visi buvo rasti kartu, rodo, kad kas juos palaidojo, buvo nepaprastai turtingas ir tikriausiai jautė pavojų“, – sako A. Fox.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)