Pilnatis penktadienį, 13 dieną yra itin retas reiškinys. Paskutinis kartais, kai pilnatis sutapo su penktadieniu, 13 diena buvo 2000 metų spalio 13 dieną, penktadienį.

Tačiau rugsėjo mėnesio pilnatis nuo seno turi svarbų vaidmenį. Kaip praneša NASA, šiąnakt danguje šviesiantis Mėnulis yra vadinamas „Derliaus Mėnuliu“. Anot jų, rugsėjo mėnesio Mėnulis istoriškai buvo ypač naudingas ūkininkams, kurie derliaus sezonu pasitikėjo mėnulio šviesa. Nors Mėnulis tradiciškai kiekvieną vakarą kyla maždaug 50 minučių vėliau iki kol būna pilnatis, rugsėjo mėnesį mėnulis paprastai šiaurinėje JAV kyla tik po 25–30 minučių ir tik po 10–20 minučių vėliau Kanadoje ir Europoje.

Mėnulis taip pat pasirodys maždaug 14 proc. mažesnis dėl savo atstumo nuo Žemės, todėl rugsėjo mėnesį Mėnulis kartais vadinamas „Mikro Mėnuliu“. Tai yra visiška „Super Mėnulio“ priešingybė.

Bet jei rugsėjo mėnesio pilnatis senovėje buvo tokia svarbi ūkininkams, kodėl žmonės ima šiek tiek nerimauti per pilnatį, o jei dar ji sutampa su penktadieniu, 13-a, tas nerimas išauga?

Baimės ištakos

Prie paskutinės vakarinės stalo sėdosi 13 svečių. Tryliktasis buvo Judas. Be to, visi žinome, jog, remiantis krikščionybės mokymu, Jėzus Kristus buvo nukryžiuotas kaip tik penktadienį. Apjunkime skaičių 13 ir penktąją savaitės dieną – štai puikiausias pretekstas įvairiausiems prietarams ir baimėms.

Kai kas teigia, kad prietaringai bijoti penktadienio mėnesio 13 dienos pradėta nuo tada, kai Tamplierių ordino riteriai Prancūzijos karaliaus Pilypo IV Gražiojo įsakymu buvo areštuoti penktadienį, 1307 metų spalio 13-ąją.

Penktadienis dar buvo vadinamas korimo diena – būtent šią savaitės dieną pelnytos bausmės sulaukdavę nusikaltėliai. Link kartuvių vedė 13 laiptelių, korikas, ruošdamas kilpą, virvę užsukdavęs 13 kartų, o už juodą darbą jam buvo mokama 13 su puse penso. Amerikos piratas Albertas W Hickas buvo pakartas 1860 metų liepos 13-tąją – penktadienį. Jis prisipažino per gyvenimą į aną pasaulį išsiuntęs 100 žmonių.

Penktadienis, 13

Paprastai penktadienį, 13-ą, norinčiųjų įregistruoti santuoką būna vienetai. Štai istorija vienos porelės, kurie nepaisė prietaro ir šeimą sukūrė būtent tokią dieną. Iš pradžių smarkus lietus tiesiogine to žodžio prasme sugriovė šventei pastatytą palapinę, vieną iš šventėje dalyvavusių vaikų ištiko smarkus alergijos priepuolis, teko jį skubiai vežti į ligoninę – alergiją sukėlė gėlės.

Ir tai dar ne viskas – poros pirmąjį šokį sužlugdė užsidegusi garso aparatūra. Istorijos herojai Michelle Moor ir Danielis Joyce‘as tvirtina, jog, nepaisant šių mažų nesklandumų, „vestuvėms visiems labai patikusios, buvę itin smagu“. Žudikų diena Penktadienį 13-ą nužudoma daugiau žmonių nei kitomis dienomis. Vienas iš garsiausių atvejų – 25 metų prostitutės Frances Coles nužudymas 1891 metų vasario 13-ąją, penktadienį. Ji tapo viena iš Džeko Skerdiko aukų. Prostitutei buvo perpjauta gerklė, o palaikai numesti po geležinkelio tiltu.

Per pilnatį pasaulis išprotėja?

Kaip teigia DELFI tekstų autorė Goda Raibytė, pilnatis visada buvo siejama su pasikeitusiu žmonių elgesiu ar lunatizmu, įskaitant miego sutrikimus, traumas, psichinių ligų paūmėjimus ir pan. Nepaisant to, kad žmonės apie Mėnulį žino daug daugiau negu prieš šimtus metų, kai kurie senoviniai mitai vis dar veikia mūsų kasdienybę.

Skirtingų tyrimų duomenimis, maždaug pusė apklaustųjų tiki, kad pilnatis turi kažkokį poveikį, nepaisant to, ar jie žino mokslinius faktus. Pavyzdžiui, Naujojo Orleano Universiteto profesoriaus David E. Vance tyrimo duomenimis, tarp tų 43–45 proc. žmonių, kurie tiki pilnatimi, yra psichiatrinių ligoninių darbuotojai. Kodėl taip atsitinka, jeigu pilnaties poveikis nėra įrodytas moksliškai?

Beveik viskas, ką matome, girdime, prisimename ir pan. yra mūsų smegenų interpretacija. Psichologijoje naudojamas terminas patvirtinimo šališkumas (angl. Confirmation bias).

Patvirtinimo šališkumas, trumpai tariant, reiškia, kad mes pastebime, priimame ir atsimename informaciją, kuri patvirtina mūsų įsitikinimus. Ignoruodami ar pamiršdami priešingus duomenis. Patvirtinimo šališkumas yra toks galingas, kad mūsų smegenys sukuria iliuziją apie efektą, kurio iš tiesų nėra.

Pavyzdžiui, jeigu kur nors perskaitote, kad kairiarankiai yra „kūrybiškesni“, sutikę kairiarankį labiau pastebėsite žmogaus savybes, kurios tai patvirtina. Panašiai veikia ir tariamas pilnaties efektas – kadangi pilnatis yra pasikartojantis reiškinys, patys to nesuvokdami, žmonės ima jautriau reaguoti į aplinkos įvykius.

Deja, patvirtinimo šališkumas veikia visus be išimties, o visiškai atsikratyti yra neįmanoma. Kaip ragina mokslininkai, reikėtų bent jau pradėti nuo to, kad žinote, kurie teiginiai apie pilnatį yra tik mitai, kad būtų galima kritiškai įvertinti jus pasiekiančią informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)