Pirštų atspaudas yra unikalus kiekvieno žmogaus rankos piršto odos raukšlių ir vagų reljefas, kuris naudojamas asmeniui identifikuoti. Būtent prakaitas ir jame įmirkusiomis dulkių dalelėmis palieka piršto raštą ant daiktų paviršiaus. Kiekvieno iš mūsų delnų bei padų linijos taip pat yra išskirtinės ir gali būti sėkmingai naudojamos asmeniui atpažinti.

Kinų tyrėjų atrastas metodas pagelbės teisėsaugos pareigūnams. Nusikaltimo vietoje išpylus naujojo chemikalo, o chemikalą paveikus elektros krūviu – išvysime švytinčius pirštų antspaudus. Šis metodas remiasi fenomenu, kuris vadinasi elektrocheminė liuminescencija.

Chemikalas „išverčia“ paliktus pirštų antspaudus į priešingą pusę. Švytėti ima paviršiaus plotas tarp raukšlių ir vagų reljefo, o ne pats piršto raštas. Taip gaunamas gerokai ryškesnis piršto antspaudas. Jį taip pat lengviau perkelti į kompiuterį tiesiog nufotografuojant.

Lyg šiol naudojami elektroniniai pirštų antspaudų detektoriai remiasi įvairiais fizikiniais principais: optiniais, elektrinio laidumo, talpos, mechaniniais ir kt. Piršto paviršius nuskaitomas ir gaunamas skaitmeninis vaizdas, kurį vėliau dar reikia apdoroti. Būtent šis apdorojimas ir užima didžiąją laiko dalį, o kinų mokslininkų atradimas leis šio proceso atsisakyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)