Anksčiau „Poseidon“ buvo žinomas kodiniu pavadinimu „Status-6“. Tai nepilotuojamas, branduoline energija varomas povandeninis dronas, kuris gali gabenti tiek konvencinius, tiek branduolinius užtaisus. Jo kūrimu užsiima Centrinis jūrinių technologijų konstruktorių biuras „Rubin“, kuris yra įsikūręs Sankt Peterburge.

Pentagono šaltiniai pirmą kartą „Status-6“ paminėjo 2015 metais. Rusijos televizijos kanalas transliavo reportažą apie Vladimiro Putino susitikimą su kariškiais Sočyje ir „netyčia“ parodė vieną iš pristatymo skaidrių, rašo express.co.uk.

Joje buvo matomos diagramos, vaizduojančios naują didelio nuotolio daugiafunkcinę sistemą „Status-6“. Sistema apibūdinama, kaip „skirta naikinti ekonominius objektus priešiškų teritorijų pakrantės zonose ir garantuotai galinti sukelti nepakeliamus nuostolius, palikdama dideles radiacija užterštas zonas, kuriose ilgą laiką nebebus galima vykdyti karinės, ekonominės ar kitos veiklos“.

Vladimiro Putino pasididžiavimas yra povandeninis branduolinis dronas Poseidon. Scanpix/VidaPress/MOD nuotr.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino slaptos informacijos nutekėjimo faktą ir teigė, kad visa parodyta slapta informacija buvo sunaikinta. Tačiau Pentagonas skeptiškai įvertino šį galimą informacijos „nutekėjimą“, nes praėjus kiek laiko, valstybinis Rusijos laikraštis „Rossiiskaya Gazeta“ publikavo straipsnį su tos pačios sistemos techniniu aprašymu. Tad, gal skaidrė buvo parodyta neatsitiktinai, siekiant sukelti specialiųjų tarnybų agentų sumaištį ir spėliones, ar tai buvo perspėjimo signalas, o gal dezinformacija.

Pasak Pentagono, 2016 metais buvo atliktas pirmasis „Status-6“ bandymas Arkties vandenyne. 2018 metais „Branduolinės politikos peržiūros“ projekte, kurį taip pat pateikia Pentagonas, „Status-6“ buvo įvardinta, kaip vystoma „nauja Rusijos tarpžemyninė, branduolinį užtaisą gabenanti, autonominė branduolinė povandeninė torpeda“.

Vladimiro Putino pasididžiavimas yra povandeninis branduolinis dronas Poseidon. Scanpix/VidaPress/MOD nuotr.

Pirmą kartą apie „Poseidon“ pats V. Putinas užsiminė tais pačiais 2018 metais kovo 1 dieną, kada pristatė šešis naujus strateginius ginklus. 2019 metais jis taip pat paskelbė apie pagrindinių „Poseidon“ bandymų pabaigą, o Rusijos Federacijos Gynybos ministerija parodė vaizdo įrašą apie bandomąjį drono paleidimą iš specialios paskirties povandeninio laivo.

Kaip atrodo „Poseidonas“? Tai torpedos formos povandeninis dronas. Cilindrinio korpuso, pagaminto iš titano lydinio, skersmuo maždaug 1,6 – 2m, ilgis – apie 24 m. Spėjama kovinės galvutės talpa yra apie 7 kubiniai metrai. To galėtų pakakti keliolikos dešimčių megatonų galingumo branduoliniam užtaisui.

Vladimiro Putino pasididžiavimas yra povandeninis branduolinis dronas Poseidon. Scanpix/VidaPress/MOD nuotr.

Drone yra naudojamos įvairios technologijos, siekiant sumažinti jo aptikimo radarais galimybę. Viena iš tokių – „tylios eigos“ strategija. Jos esmė – dronas keliauja link taikinio labai mažu greičiu, likdamas nepastebimu. Staigus greičio padidinimas atliekamas tik galutiniame atakos etape, kada iki taikinio lieka nedidelis atstumas (maždaug 2 – 3 km), o paties drono aptikimo tikimybė labai išauga. Pentagono vertinimu, maksimalus „Poseidon“ greitis galėtų būti apie 104 km/h, jei nėra naudojami papildomi greitinimo įtaisai.

Dar viena svarbi slėpimosi technologija yra speciali varančiosios vandens srovės išleidimo konstrukcija, kuri leidžia drono paliekamą akustinį signalą padaryti panašiu į tokį, kokį palieka paprasti civiliniai laivai.

Vladimiro Putino pasididžiavimas yra povandeninis branduolinis dronas Poseidon. Scanpix/VidaPress/MOD nuotr.

Savo 2018 metų pristatyme, V. Putinas teigė, kad pagrindinė drono paskirtis – smogti JAV pakrantės miestams. Jei tai nutiktų, be griovimo jėgos ir radiacijos, branduolinis sprogimas sukeltų ir dideles cunamio banga. Kol kas žinoma, kad „Poseidon“ realus įtraukimas į Rusijos ginkluotę tikėtinas tik apie 2027 metus.

Bet „Poseidon“ yra tikrai ne vienintelis ginklas, kurį turi V. Putinas. Rusija išbandė ir tarpžemyninę balistinę raketą „RS-28 Sarmat“, kurią NATO pavadino „Satan II“.

Vladimiro Putino pasididžiavimas yra povandeninis branduolinis dronas Poseidon. Scanpix/VidaPress/MOD nuotr.

https://www.express.co.uk/news/science/1599255/putin-super-weapon-poseidon-drone-satan-2-sarmat-russia

https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a36110992/russia-poseidon-apocalypse-torpedo-updates/