„Skandalingiausios šios savaitės naujienos aptarimas Dienos tema studijoje:

Pensininkai yra atliekos, tegul miršta, jų negaila. Jei ne spaudimas ir širdis, tai kažkas kitas juos nužudys. Nėra prasmės leisti pinigus pagyvenusiems žmonėms!“, – rašoma puslapyje, kuris iš pirmo žvilgsnio gali priminti realų naujienų portalą.

Neva bandoma įtikinti skaitytoja, kad tai realus naujienų portalas, pavadinimu „Žinios LT Visuomenė“, tačiau realus tinklalapio adresas nesutampa su tariamos internetinės svetainės pavadinimu. Šia nuoroda lietuviai spėjo pasidalinti jau kelis šimtus kartų.

Siekdami pasinaudoti visuomenės pasipiktinimu, sukčiai surezgė nematyto įžūlumo istoriją: skaitytojams pateikiamas „Lietuvos vyriausio farmacininko pavaduotojos“ Linos Arlouskienės feisbuko įrašo ekrano kopija (neva ji jau ištrynė jį savo paskyroje). Įraše moteris aiškina, kad vyresnio amžiaus asmenims svarbų ir naudingą vaistinį preparatą reikia parduoti brangiau, esą negalima jo pigiai duoti pensininkams, nes jie „yra atliekos“.

Melaginga informacija

Ši istorija yra melaginga. Toks asmuo kaip Lina Arlouskienė neegizstuoja, tuo labiau neegizstuoja ir „vyriausiojo Lietuvos farmacininko“ ar jo pavaduotojos pozicija.

Tekste yra ir daugiau išgalvotų personažų: neegzistuojančio „Lietuvos farmacijos departamento“ vadovas Vladas Satkus, išgalvotas chirurgijos centro vadovas Tomas Birbilas, neegzistuojančio vaistinių tinklo „Pharmastock“ atstovas Ignatas Umaras.

Visa ši melaginga istorija pateikta ytaip, kad atrodytų lyg išrašas iš diskusijos LRT laidoje „Dienos tema“. Neva ją čia veda Rita Miliūtė. Labiausiai stebina tai, kad išgalvotų personažų atvaizdai įklijuoti į LRT laidos studiją primenantį foną.

Viso šio melo tikslas – parduoti neva tai nuslėptą, bet labai veiksmingą „vaistą“. Esą jį išgalvota veikėja Lina Arlouskienė norėjo parduoti už 2000 eurų, bet publikacijos pabaigoje žmonėms pasiūloma galimybė jį nusipirkti tik už 39 eurus.

Tačiau „vaistas“, kuri sukčiai bando įkišti lengvatikiams – neegizstuoja. Minimas preparatas nėra registruotas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) registre. Tai reiškia, kad nėra jokių duomenų apie vaisto sudėtį, veiksmingumą, atitikimą saugumo reikalavimams ar šalutinį poveikį.

Esą preparatas, kurį siekiama pabranginti gali „visiškai atnaujinti žmogaus širdies ir kraujagyslių sistemą. Grubiai tariant, grąžinti jį į pradinę būseną. Net jei žmogus serga sunkia širdies ir kraujagyslių liga. Širdies nepakankamumas, insultas ir infarktas yra dviejų trečdalių mirties atvejų priežastis pasaulyje. Preparatas gali užkirsti kelią visoms trims patologijoms ir išvengti ankstyvos žmogaus mirties. Dėl to ir tokia beprotiška paklausa“, – taip apie neegizstuojantį preparatą kalba viena siš neegizstuojančių teksto personažų.

Nors skaitytojas gali manyti, kad perka veiksmingą preparatą, kuris apsaugos nuo infarkto ar insulto, iš tiesų perka katę maiše. Niekas negali garantuoti, ką nusipirkęs asmuo gaus ir ar išvis ką nors gaus.

Delfi ragina piliečių nepasitikėti jokiais „nepagydomas ligas pagydančiais vaistais“. Jei nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų savybių – jis privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas. Visada atkreipkite dėmesį į svetainėje pateikiamą informaciją, ją turėtumėte kritiškai nagrinėti. Vaistinius preparatus parduodančioje internetinėje svetainėje turi būti pateiktas buveinės adresas, telefono numeris ir elektroninis paštas, kad klientas galėtų susisiekti su pardavėju.

Šaltiniai:

  • http://www.vvtat.lt/
  • https://vapris.vvkt.lt/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)