Skaičiuojama, kad kometa sausio 12 dieną prie Saulės priartės 1,11 AU (166 mln. km) atstumu, o arčiausiai Žemės praskries vasario 1 dieną „vos“ už 0,28 AU t. y. 42 mln. km atstumu.

Kometa C/2022 E3 (ZTF). theskylive.com iliustr.

Tikimasi, kad tuo metu kometa bus matoma plika akimi.

Dar gruodį ši kometa buvo užfiskuota teleskopu. Astronomo Dan'o Bartlett'o įamžintoje nuotraukoje matyti ryškesnė žalsva kometos koma, trumpa ir plati dulkių uodega bei ilga dujų uodega.

Nors kometų ryškumas yra sunkiai nuspėjamas, astronomai tikina, kad C/2022 E3 (ZTF) nebus tokia ryški kaip 2020-ųjų liepą dangaus kūnų stebėtojus džiuginusi NEOWISE kometa.

Kometa C/2022 E3 (ZTF). Dan Bartlett/NASA nuotr.

Jei C/2022 E3 (ZTF) pasieks +5 – +6 regimąjį ryškumą, ji bus matoma plika akimi be teleskopo ar žiūronų, tačiau prireiks nuvykti į atokesnę vietą toliau nuo šviesos taršos šaltinių. Kokio ryškumo bus bus kometa C/2022 E3 (ZTF), astronomai nežino.

Vis dėlto, ryškiausiai ir geriausiai C/2022 E3 (ZTF) kometa bus matoma kuomet skries pro Šiaurinę žvaigždę (Polaris) naktį iš sausio 31 į vasario 1 ir bus arčiausiai Žemės. Žinoma, prireiks ir tinkamų oro sąlygų – giedro dangaus.

Didieji ir Mažieji Grįžulo ratai. Šiaurinė žvaigždė. Bonč/Wikipedia iliustr.

Kilpą aplink Saulę aspukusi kometa išskris iš vidinės Saulės sistemos.

Skaičiuojama, kad šios kometos orbitos trukmė – 50 000 metų. Taigi, kitą kartą pro Žemę ji praskries maždaug... 52023 metais.

Kometą C/2022 E3 (ZTF) praėjusių metų kovo 2 dieną aptiko astronomai Bryce'as Bolinas ir Frankas Masci.

Kometa C/2022 E3 (ZTF). Osservatorio di Asiago nuotr.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją