Kaip rašo sciencelert.com, kelis tūkstantmečius nė garso neišleidusią mumiją mokslininkai prakalbino 3D spausdintuvu atspausdinę mumijos balso traktą, išleidusį tokią ištęstą dejonę, kuri priminė kažką tarp balsių e ir a.

„Jis tikrai šiuo metu negali kalbėti, – laikraščiui „The New York Times“ sakė Londono universiteto kalbos specialistas Davidas Howardas. – Tačiau gana tikėtina, kad viena dieną bus įmanoma atkurti jo balsą, kad jis galėtų tarti žodžius, o mes galėtume išgirsti, kaip skambėjo jo balsas.“

D. Howardas jau yra daręs tokį eksperimentą, tačiau tuomet buvo panaudoti gyvų žmonių balso traktai. Šiuo atveju, anot mokslininko, tas vienas balsės garsas yra netgi labai realistiškas. Žinoma, nuo šio garso ir kalbos yra milžiniškas žingsnis, tačiau procesas jau pradėtas.

2016 metais panaudodami kompiuterinį tomografą mokslininkai sugebėjo atkurti ledžmogio Ötzi balsą; šio ledžmogio skleisti garsai yra labiau gergždžiantys nei Nesyamuno.

Šį kartą mokslininkai panaudojo panašų metodą atkurti Nesyamuno balso traktą – nuo pat mumijos lūpų iki gerklų. Prie kompiuterio prijungusi garsiakalbį, mokslininkų komanda sukūrė tam tikras dirbtines gerklas, garsą generavo kompiuteris.

Gauto vieno balsio garso nepakanka sintezuoti visos kalbos, paaiškina tyrimo autoriai. Tam, kad galėtų tai padaryti, jiems reikėtų daugiau žinių apie specifinio balso trakto artikuliacijas, o taip pat šio senovės žynio vartotos kalbos fonetiką.

Žinoma, padėtų ir liežuvis. Nors šios mumijos balso traktas puikiai išsilaikė kelis tūkstantmečius, būtent šio svarbaus raumens didžiosios dalies trūksta.

Mumija (sciencealert.com nuotr.)

„Jeigu jam suteiktume liežuvį, tuomet galėtume judinti visą balso traktą naudodami kalbos generavimo žinias, – CNN sakė D. Howardas. – Tai įmanoma, tačiau šiuo metu to taip paprastai padaryti negalime.“

Senovės egiptiečių kultūroje manoma, kad „paminėti mirusiojo vardą reiškia vėl jį atgaivinti“. Ant mumijos sarkofago yra užrašas „Nesyamunas, tikrasis balsas“. „Galbūt vieną dieną jis savo švelniu balsu galės perskaityti šį užrašą garsiai“, – sakė D. Howardas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)