Daug žadantys radarai atgaivino viltis, kad Nefertitė, viena gražiausių ir kontroversiškiausiai vertinamų moterų istorijoje, iš tiesų gali būti palaidota slaptose patalpose, esančiose faraono Tutanchamono kape, rašo news.com.au.

Britų ir Egipto egiptologai šią savaitę atliko tris dienas trukusį žymiojo kapo, kurį 1922 atrado Howardas Carteris, skenavimą radaru. Atidaręs iki tol vis dar buvusias uždarytas duris, jis pareiškė pamatęs „nuostabių dalykų“. Viskas tviskėjo auksu – tai buvo neįkainojami vieno išskirtiniausio istorijoje meno pavyzdžiai.

Faraonas Tutanchamonas

Tačiau nuo to laiko kapas reiškė ir kažką paslaptingo. Jau iš pradžių atrodė keista, kad tiek daug faraonui Tutanchamonui priskiriamų statulų išsiskyrė klubais ir krūtimis. O naujesnis ir išsamesnis tyrimas atskleidė, kad nemenka dalis meno kūrinių buvo tiesiog perkurti – iš tiesų jie buvo sukurti ankstesniems valdovams. Tą galima pasakyti ir apie žymiąją faraono laidojimo kaukę.

Kas slypi giliau?

2015-aisiais žemėn prasiskverbiantį 3300 metų senumo kapo skenavimą atliko kontroversiškai vertinamas radarų specialistas Hirokatsu Watanabe. Jis pareiškė esąs „90 procentų užtikrintas“, kad aptiko keletą tuščių erdvių ir „metalinių“ bei „organinių“ objektų.

Pasaulis pratrūko iš susijaudinimo. Ar netrukus laukia dar vienas nepaprastas atradimas? Ar viena didžiausių Egipto paslapčių pagaliau bus atskleista?

Egiptologus iškart apėmė abejonė. Šio skenavimo radaru vaizdai atrodė nesuprantami – tik mėlynų linijų krūva ir atsitiktinis raudonas taškas. Atrodė, kad niekas kitas, išskyrus H. Watanabe, negali nustatyti, ką šis skenavimas atskleidė.

Tad Egipto senienų ministerija 2016-aisiais surengė antrą skenavimą. Šį kartą į pagalbą atėjo „National Geographic“. Šio skenavimo metu nieko aptikta nebuvo.

„Jei būtų buvusi tuštuma, turėjo būti smarkus atspindys. Tačiau jos paprasčiausiai nėra“, – „National Geographic News“ sakė geofizikas, „GPR-Slice“ programinės įrangos programuotojas Deanas Goodmanas.

Trečias kartas nemelavo?

„Egypt Independent“ praneša, kad trečiadienį buvo atliktas naujausias Tutanchamono kapo skenavimas.

Egipto technikai iš Ain Shams universiteto Inžinerijos fakulteto Garso virpesių ir išmanių konstrukcijų centro prisijungė prie anglų „Terravision“ centro komandos, kad ištirtų uolas, ieškodami bent menkiausio paslėptųjų patalpų pėdsako. Tai viso vertinimo, kuris turi būti baigtas iki metų pabaigos, dalis.

Egipto archeologas Francis Aminas „Egypt Independent“ sakė, kad naujausias Turino universiteto atliktas radarų tyrimas atskleidė erdves už sienų. Tačiau vaizdų skiriamoji geba nepatvirtino, ar šios erdvės yra natūralūs uolų įdubimai, ar jos sukurtos žmogaus.

„Ankstesnių radarų tyrimų rezultatai pateikė erdvių ir organinės medžiagos egzistavimo už laidojimo vietos sienų įrodymų“, – sako F. Aminas. Jis pridūrė, kad radarų tyrimo rezultatų analizei prireiks chemikų pagalbos.

Berniukas faraonas ar išmanus triukas?

Faraono Tutanchamono kapas neatitinka ištobulintos schemos, taikomos kitiems sudievintiems Egipto valdovams. Jis yra neįprastai mažas. Jo forma labiau primena laidojimo patalpą, skirtą valdovei. Taip pat kyla klausimas, kodėl tiek daug faraonui Tutanchamonui skirtų statulų ir vaizdų pasižymi moteriškais klubais ir krūtimis?

Britų egiptologas Nicholas Reevesas šias mįsles, taip pat ir iš dalies ištrintų karališkųjų vardų atradimą, leidžiantį spėti, kad kapas ir didžioji dalis jame esančių daiktų iš tiesų pradžioje buvo skirti Tutanchamono pamotei Nefertitei, sudėjo drauge.

Egiptas

2015-ųjų N. Reeveso mokslinis straipsnis „The Burial of Nefertiti“ greitai pritraukė pasaulio dėmesį. Maždaug tuo pačiu metu buvo atliktas aukštos skiriamosios gebos 3D lazerinis skenavimas, skirtas padėti apsaugoti kapą, kuris nustatė kad už kapo piešinių ir papuošimų gali būti paslėptų tuštumų. Kur yra šios uždarytos durys?

„Išvados yra ypatingos: jei skaitmeninis vaizdas būtų paverstas fizine realybe, panašu, kad dabar susiduriame ne tik su naujos Tutanchamono laikotarpio saugojimo patalpos, esančios į vakarus, perspektyva, bet ir su į šiaurę nutolusios kapo tąsos ženklais. O tarp šių niekur nepažymėtų gilumų – ankstesnė karališkoji pačios Nefertitės, žymiosios valdovo žmonos, valdžiusios drauge ir galiausiai tapusios faraono Echnatono įpėdine, laidojimo vieta“, – rašo N. Reevesas.

Nors įrodymai buvo netiesioginiai, jų pakako Egipto senienų ministerijos dėmesiui patraukti. N. Reevesas ir kiti buvo pakviesti išsamiau ištirti kapą.

„Kiekvienas įrodymas savaime nėra tiesioginis, tačiau sudėkite juos drauge, ir bus sunku išvengti tos išvados, prie kurios priėjau aš. Jeigu klystu, tai klystu, bet jei esu teisus, tai, ko gero, didžiausias kada nors įvykęs archeologinis atradimas“, – sako N. Reevesas.

Egipte atrasta mumija

Didieji lūkesčiai

N. Reevesas Nefertitės vaiduoklį vaikosi beveik du dešimtmečius. 2000-aisiais N. Reevesas vadovavo radarų tyrimui, kurio metu buvo ieškoma Nefertitės palaidojimo vietos ir tiriama žemė aplink Tutanchamono kapą. Jis pranešė atradęs tuštumą. Tačiau kasinėjant nepavyko nieko surasti.

Visgi jo neišsenkantis entuziazmas pasirodė esantis užkrečiamas.
2016-aisiais Egipto turizmo ministerija žadino susidomėjimą ir entuziazmą: „Mes nežinome, ar tai yra Nefertitės, ar kitos moters laidojimo vieta, tačiau ji pilna lobių... Tai bus Didysis sprogimas – XXI a. atradimas“.

Kol kas Didysis sprogimas neįvyko.

Egipto senienų ministras Khaledas El-Enany primygtinai reikalauja neleisti vykdyti invazinių tyrimų, kurie galėtų pakenkti neįkainojamam kapui. „Būtina atlikti daugiau skenavimų pasitelkiant kitus įrenginius ir daugiau techninių bei mokslinių metodų“, – teigia K. El-Enany.

Didžiausias iššūkis – išvystyti technologiją, pajėgią įvykdyti šią užduotį.

Buvęs Egipto senienų ministras ir žymi archeologijos pasaulio asmenybė Zahi Hawassas jau seniai skeptiškai žvelgia į slaptos patalpos teoriją.

„Jei yra kokia nors sienos pertvara, radaro signalas rodytų vaizdą. Tokio vaizdo neturime, vadinasi, ten nieko nėra“, – „National Geographic News“ sakė archeologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)