Beje, prieš savaitę į Liberiškio ir Ėriškių tvenkinius jau buvo įleisti 147 po pusantro kilogramo ir daugiau svėrę baltieji amūrai. Tikimasi, kad šios žolėdės žuvys leis sumažinti minėtų vandens telkinių augmeniją.

Pirmiausia leido amūrus

Panevėžio rajono vandens telkinių įžuvinimas vykdomas kiekvienais metais. Beje, šių metų pavasarį kelios tonos karpių buvo suleistos ir į miesto ribose esančią Nevėžio užtvanką. Pasak Gyvosios gamtos inspekcijos vadovo Alberto Mikašausko, įžuvinimas vyksta pagal Aplinkos ministro patvirtintą programą, kurioje numatoma, kiek ir kokios žuvies paleisti. Žuvies kiekį lemia vandens telkinio ir pačios žuvies dydis.

Panevėžio rajonas, palyginti su kitomis šalies vietovėmis, turi labai mažai vandens telkinių. Beje, daugėjant žvejų, o ir brakonieriams nesnaudžiant, vis rečiau mėgėjams užkimba rimtesnis laimikis. Valstybės vykdoma įžuvinimo programa tikimasi vandens telkiniuose palaikyti žuvų įvairovę, gerinti jų būkle. Kadangi rajone yra nemažai tvenkinių, kurie atsirado užtvenkus mažus upelius, jie gana seklūs, stipriai užžėlę, todėl į juos paleidžiama vis daugiau baltųjų amūrų. Prieš savaitę į Liberiškio tvenkinį buvo paleistos 125, o į Ėriškių tvenkinį – 22 gana didelės žolėdės žuvys.

Lydekų žūklė ribojama

Vakar į Panevėžio rajoną ir UAB „Raseinių žuvininkystė“ buvo atgabenta 300 kilogramų lydekaičių, 150 kilogramų šiųmečių karosų ir 150 kilogramų dvimečių karpių. Talkinant LMŽD Panevėžio skyriaus aktyvistams prie Liberiškių tvenkinio atvežta žuvis buvo pasverta ir išvežiota į kitus rajono vandenis.

Lydekaites į Liberiškio tvenkinį suleidęs gerai žinomas Panevėžio žvejys Juozas Bubinas gyrėsi savaitgalį Dvariukuose sugavęs 6,5 ir 2,5 kilogramo lydekas, o anūkas džiaugėsi 5 ir 2,5 kilogramo lydekomis. Jis apgailestavo, kad nedidelės lydekaitės gali tapti gana lengvu spiningautojų laimikiu. J.Bubinas Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnams patarė vadovautis Latvijoje galiojančia tvarka: ten žvejai už kiekvieną sužvejotą ir nepaleistą iki 45 centimetrų ilgio lydekaitę baudžiami 90 latų bauda. Beje, vakar į Liberiškio tvenkinį buvo paleista 40 kilogramų lydekaičių.

Žuvis tapo išrankesne

Bene didžiausia duoklė atiduota vienam iš didžiausių rajone Dubulių tvenkiniui. Ten paleista 120 kilogramų karpių ir 75 kilogramai karosų. Ėriškių tvenkinys įžuvintas 30 kilogramų karpių ir 15 kilogramų karosų. Į Labos ir Krekenavos tvenkinius suleista atitinkamai 15 ir 20 kilogramų karosų. Į mažesnįjį Molainių tvenkinį paleista 10 kilogramų karosų ir 5 kilogramai lydekų, Staniūnų užtvanką Velžyje – 5 kilogramai lydekų ir 15 kilogramų karosų. Juodžio ežero gyvūnija pasipildė 40, rajone tekančio Lėvens – 65, Nevėžio – 140, Šambalioniškio tvenkinio – 5 kilogramais lydekų.

LMŽD Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narbutas sakė manantis, kad žuvies rajono vandenyse nemažėja, tačiau jie užželia, žuvis tampa išrankesnė ir ją tampą sunkiau pagauti. Anot jo, nardymo mėgėjai tam tikrose žvejybos vietose yra matę tiek į vandenį primestų pašarų, kad žuvys vargu ar begalėtų kitur ieškoti maisto.