Užsukus į bet kurią Panevėžio degalinę ant žemės nukritusių karkvabalių tiek, kad beveik nėra kur kojos pastatyti. Žmonių teigimu, tokio šių didelių vabalų antplūdžio Lietuvoje nėra buvę ir baiminasi, kad jie nepakenktų medžiams.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininkas Petras Narbutas akcentavo, kad labai staigiai atsirado ne tik daug karkvabalių, bet ir uodų. Jis sakė negalintis paaiškinti tokios jų invazijos, tačiau sakė, kad kiek prisimena iš biologijos, karkvabaliai išsiritą kartą per ketverius metus, ir tokių pagausėjimų būta anksčiau.

„Toks antplūdis gali pakenkti medžiams, nes karkvabaliai minta lapais, – sakė P.Narbutas. – Todėl gali būti liūdna karklams, ąžuolams, klevams, kitiems lapuočiams.“

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas sakė, kad karkvabalių Lietuvoje kas kelerius metus padaugėja nuolat, tačiau šiųmečio jų antplūdžio sakė, paaiškinti negalintis.

Jis patarė kreiptis į Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento specialistą Saliamą Paltanavičių. Pastarasis nieko nemato keista. Anot jo, kiekvieną pavasarį pasirodo grambuolių, tačiau jų vienais metais būna daugiau, kitais – mažiau.

„Po darbo buvau nuvažiavęs į sodą ir kasiau žemę, – aiškino S.Paltanavičius. – Ankstesniais metais panašiu laiku tekdavo iškasti baltas kirmėles – grambuolių lervas, o dabar iš žemės lenda patys vabzdžiai.

Taip jau sutapo, kad vienu laiku sušilo oras ir žemė, todėl pagreitėjo jų ritimasis, tačiau tai nėra neįprastas reiškinys. Paprastai grambuolių ritimasis vykdavo mėnesį, o šiemet tai atsitiko per dvi tris dienas, todėl gerokai padidėjo jų koncentracija.“