Net ličio jonų baterijų kūrėjas mano, kad jas laikas pakeisti kuo nors nauju ir efektyvesniu. Litį sunku išgauti ir išgryninti, o ateityje jo reikės labai daug. Taigi, bandomos įvairios naujos baterijų technologijos - geležies, kalio ir aliuminio jonų elementai.

Būtent aliuminio jonų baterijas dabar tobulina švedų ir slovėnų mokslininkai. Tokios baterijos jau egzistuoja, tačiau nėra labai efektyvios. Jų katodai dažnai gaminami iš grafito, kuris, nors ir yra puiki medžiaga, aliuminio jonų baterijoje neužtikrina norimo energijos tankio. Taigi, mokslininkai sumanė grafitinius katodus pakeisti pagamintais iš antrakinono. Rezultatas - baterijos, kurių energijos tankis yra dvigubai didesnis nei šių dienų aliuminio-jonų baterijų standartas.

Mokslininkai teigia, kad tokios baterijos puikiai tiktų atsinaujinančios energijos gamybai. Pavyzdžiui, jos galėtų būti įrengiamos prie saulės ar vėjo jėgainių, kauptų perteklinę energiją ir ją atiduotų tada, kai išaugtų energijos poreikis. Mokslininkai taip pat džiaugiasi, kad naujosios baterijos geriau išnaudoja aliuminio potencialą. Šis metalas jau yra plačiai naudojamas pramonėje, yra palyginti nebrangus ir lengvas. Aliuminio perdirbimo pramonė taip pat yra gyva ir didelė. Tiesa, žadėti perversmą dar anksti - mokslininkai žino, ką dar reikia tobulinti.

Dabar naudojamas elektrolitas turi chloro. Mokslininkai norėtų jo atsikratyti. Taip pat dar reikia išspręsti kitas aliuminio jonų baterijų problemas. Šiuo metu tokių rinkoje tiesiog nėra, nes jos yra labai didelės, sunkiai aušinamos ir nepakankamai galingos. Tiesa, mokslininkai net nesvajoja, jog jų išradimas pakeis ličio jonų baterijas.

„Jos gali padėti užtikrinti, kad ličio jonų baterijos bus naudojamos tik ten, kur jų iš tikrųjų reikia. Kol kas net geriausios aliuminio jonų baterijos pagal energijos tankį yra dvigubai prastesnės, bet mes siekiame, kad jos prisivytų ličio jonų elementus“, savo tikslus pakomentavo Patrikas Johanssonas, vienas iš tyrimo grupės mokslininkų.

Aliuminio jonų baterijos gali būti draugiškesnės aplinkai, tačiau dabar reikia jas paversti praktiškomis.