"Paplūdimyje žmonių minios. Privažiuoti keturračiu sunku. Į įvykio vietą plaukiau vandens motociklu", – pasakojo Palangos gelbėjimo stoties viršininkas Jonas Pirožnikas.

Kai gelbėtojai atvyko, mergina buvo praradusi sąmonę, o artimieji – ištikti šoko. Nukentėjusioji perduota medikams, jie merginą atgaivino.

Nukentėjusiosios artimieji pasakojo, jog mergina labai alergiška vabzdžių įgėlimams.

Į liežuvį širšė Palangos paplūdimyje įgėlė ir vienam vyrui. Šis taip pat neapsiėjo be medikų pagalbos. Tokia nelaimė ištiko ir Melnragės paplūdimyje laiką leidžiantį poilsiautoją.

Vilioja poilsiautojų užkandžiai

Gelbėtojai pasakojo, jog širšių paplūdimyje šiuo metu labai daug. Į įvairias kūno vietas sugelti poilsiautojai, jų vaikai pagalbos kreipiasi į gelbėtojus. Per dieną tokių atvejų būna ne viena dešimtis.

Gelbėtojai nukentėjusiesiems suteikia pirmąją pagalbą, o esant sunkiems atvejams kviečiami medikai. Per garsiakalbius pranešama informacija, kad poilsiautojai saugotųsi vabzdžių, kaip elgtis jiems įgėlus.

"Moterys tepasi įvairiais kremais nuo saulės, greičiausiai pastarųjų skleidžiamas kvapas ir vilioja širšes. Be to, dauguma paplūdimyje valgo ledus, gaivinasi gėrimus su saldikliais. Žmonės nepamato širšės ir ši jiems įgelia", – pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos viršininkas Virginijus Urbonas. Anot jo, širšės paplūdimius užplūsta kasmet.

Nidoje puola žiedmusės

Tuo tarpu Nidos paplūdimiuose apstu ne tik širšių, bet į jas panašių, tik mažesnių ir tamsesnių vabzdžių. Pasak poilsiautojų, pastarieji negelia, bet yra labai įkyrūs. Jie apspinta maistą, įlenda į drabužius, batus. Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus entomologas Vytautas Tamošiūnas spėjo, jog tai žiedmusės. Žmonėms jos nepavojingos.

Patarimai norintiems išvengti vabzdžių įkandimų:

• perkant tepalą ar purškalą, atbaidantį vabzdžius, būtina atidžiai perskaityti instrukciją;

• važiuojant į gamtą nepatartina kvėpintis, rengtis ryškiais drabužiais, vaikščioti basomis po pievą, gerti iš skardinių ar butelių;

• vaikams, ypač alergiškiems įgėlimams, nepatartina lauke valgyti ledų, gerti saldžių gėrimų;

• užpuolus širšei ar bitei nereiktų jų vaikyti, daryti staigių judesių;

• pietaujant gamtoje ant stalo patariama padėti 2–3 lėkštutes su pakaitintu actu arba keptais ar virtais svogūnais.

Įgėlus vabzdžiui nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją, kai: įgėlimų daug ir jie yra jautriose vietose – ant lūpų, kaklo, nosies prie akių ar liežuvio; patinimas, sklindantis nuo įgėlimo vietos, labai išplinta; įgėlus į ranką ar koją pradeda tinti veidas, gerklė; pastebėjus, kad įgeltos vietos patinimas nemažėja per 1–2 paras.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Infliacija keičia poilsiautojų įpročius

Profesionaliai grojantys neprofesionalai

Disidentės kova – be pabaigos