Italijos Renesanso laikų genijus L. da Vinci, nutapęs bene žinomiausią visų laikų paveikslą – Mona Lisa – taip pat išrado viola organista instrumentą, kuris atrodo kaip nedidelis fortepijonas. Tiesa, pats genijus šio instrumento niekada taip ir nepagamino, rašo theage.com.au.

Tačiau viola organista užmarštin nenukeliavo: Lenkijos pianistas, turintis pomėgį ir pats kurti instrumentus, turėjo pakankamai kantrybės ir noro įgyvendinti tai, ką buvo sugalvojęs L. Da Vinci.

Slawomiro Zubrzyckio gaminyje - tikrame muzikos ir mechanikos meno šedevre - yra gausybė stygų ir besisukančių detalių.

„Šis instrumentas suvienija trijų kitų mums žinomų instrumentų charakteristikas – klavesino, vargonų ir violončelės“, - prieš debiutinį koncertą Krokuvos (Lenkija) Muzikos akademijoje sakė S. Zubrzyckis.

Viola organista išorė yra nudažyta sodria tamsiai mėlyna spalva, papuošta auksiniais ornamentais. Jo dangčio vidinė pusė yra sodrios avietinės spalvos, su aukso raidėmis išrašyta XII a. Vokietijos vienuolės, mistikės ir filosofės Šv. Hildegardos žodžiais: „Šventieji pranašai ir mokslininkai, panirę į žmogiško ir dieviško meno jūrą, susapnavo daugybę instrumentų sielai džiuginti“.

Instrumento vidaus paviršius taip pat išpuoštas auksiniais instrumentais. Jame yra 61 plieno styga. Kiekviena styga yra prijungta prie klaviatūros, kurioje yra ir mažesni juodi klavišai pustoniu paaukštintoms natoms. Tačiau, skirtingai nei fortepijonas, viola organista neturi dulcimerų. Vietoje jų yra keturi besisukantys ratai, ant kurių, tarsi ant smuiko stryko, užvynioti arklio uodegos ašutai.

Šiuos ratus S. Zubrzyckis sukiojo mindamas pedalus, įtaisytus po klaviatūra ir su ratais sujungtus per alkūninį veleną. Maigant klavišus, stygos prispaudžiamos prie ratų ir pradeda skleisti sodrius garsus, primenančius violončelės, vargono ar net akordeono.

Taip buvo išgautas L. da Vinci išsvajotas, bet niekada taip ir negirdėtas garsas: nesama jokių istorinių įrašų, kurie parodytų, kad kas nors šio mokslininko laikais būtų pagaminęs išgalvotą instrumentą.

Brėžinys su L. Da Vinci įprastais veidrodiniais užrašais buvo įtrauktas į 12 tomų Codex Atlanticus rankraščių ir brėžinių kolekciją. Toje pačioje kolekcijoje yra ir ginklų, ir skraidančių aparatų brėžinių.

„Nė neįsivaizduoju, ką L. da Vinci galėtų pamanyti apie mano pagamintą instrumentą, bet tikiuosi, kad jis būtų patenkintas“, - sakė S. Zubrzyckis, trejus metus trukusiam meistravimui paaukojęs 5000 savo valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)