85 proc. antrojo tipo diabetu sergančių žmonių turi didelį viršsvorį. Taigi, kai jiems diagnozuojama liga, gydytojai dažnai sudaro mitybos rekomendacijas, skirtas padėti mesti nereikalingą svorį. Kitaip tariant, pacientai turi suvartoti mažiau kalorijų nei sudegina. Ir iš tiesų, tai padeda numesti svorio, bet ar tai yra svarbiausia?

Mokslininkai jau kurį laiką abejoja tokių rekomendacijų pagrįstumu. Juk didžiausia problema yra ne viršsvoris, o sunkiai reguliuojama cukraus koncentracija kraujyje. Laikydamiesi dabar plačiai taikomų rekomendacijų žmonės dažnai dar sunkiau reguliuoja cukraus kiekį savo kraujyje. Išeitis – mažai angliavandenių ir daugiau riebalų bei baltymų turinti dieta.

Mokslininkai pakvietė 28 antrojo tipo diabetu sergančius žmones dalyvauti tyrime. 12 savaičių laikotarpyje jie turėjo laikytis mokslininkų pateiktų mitybos rekomendacijų. 6 savaites jie laikėsi įprasto šia liga sergantiems žmonėms skirto plano, o kitas 6 savaites jie laikėsi naujų nurodymų – valgė mažiau angliavandenių ir daugiau baltymų turinčio maisto. Šių dietų eiliškumas buvo pasirenkamas atsitiktinai, viso tyrimo metu buvo stebimi skirtingi dalyvių kūno parametrai.

Pasirodo, nedaug angliavandenių ir daugiau baltymų bei riebalų turinti dieta padeda antrojo tipo diabetu sergantiems žmonėms pasiekti geresnę glikemijos kontrolę. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad tokia dieta leido sumažinti riebalų kiekį kepenyse, tačiau ji nepadeda numesti svorio. Kita vertus, tyrimo autoriai teigia, kad rekomendacijas kuriantys gydytojai neturėtų didelio dėmesio skirti pacientų svoriui – tai nėra taip svarbu kaip iki šiol manyta.

Thure Krarup, vienas iš tyrimo autorių, pakomentavo tolimesnius planus: „Tolesni intensyvūs tyrimai turėtų patikslinti mūsų rekomendacijas antrojo tipo diabetu sergantiems žmonėms.“ Mokslininkai teigia, kad dabar jie norėtų pradėti didesnio masto ilgalaikius tyrimus, kurie dar kartą patvirtintų šiuos rezultatus.