Naujausias prezidento Moon Jae-ino planas yra sukurti dirbtinius lietaus lašus, kurie efektyviai „iš dangaus nuplautų teršalus“. Tokia mintis nėra visiška naujiena, tačiau vis dar nėra jokių tvirtų įrodymų, kad tai iš tikrųjų suveiktų.

Pati idėja vadinama „debesų sėjimu“. Ore, dažniausiai lėktuvų pagalba, paskleidžiamos specifinės cheminės medžiagos, siekiant paskatinti vandens lašelių formavimąsi. Susidarę lietaus lašai prie savęs pritraukia teršalų daleles ir jas nusodina ant žemės paviršiaus.

Vis dėlto, tai – teorija. Ankstesni Pietų Korėjos eksperimentai iki galo neįtikino, kad tai iš tikrųjų veikia.

Iki šiol tokia technika buvo naudota siekiant išsklaidyti debesis ir tai darė Kinija per Pekino olimpines žaidynes, siekdama išvaikyti storus lietaus debesis. Tačiau sukurti specifinius lietaus debesis ir gauti dirbtinio lietaus yra sunkiau.

Be debesų sėjimo, tuo pačiu vyksta diskusijos apie ilgalaikį vandens naudojimo efektyvumą šalinant taršą. Lietus gali išvalyti orą nuo teršiančių dalelių, bet kokiu mastu ir kaip veiksmingai, mokslininkai tai vis dar bando išsiaiškinti.

Nepaisant to, Pietų Korėja drauge su Kinija, iš kurios didelė dalis smulkių kietųjų dalelių ir atkeliauja, vystys dirbtinio lietaus projektą ir patys lietaus debesys bus „gaminami“ virš Geltonosios jūros – į vakarus nuo Korėjos pusiasalio.

Panašu, jog Korėja tiesiog griebiasi šiaudo ir kaip praneša „Associated Press“, per pastarąsias savaites Seule smulkių kietųjų dalelių koncentracija buvo pasiekusi 136 mikrogramus m3. Nacionalinis Pietų Korėjos aplinkos tyrimų institutas jau 75 mikrogramus m3 vertina, kaip „labai blogą“ rodiklį.

Kalbama apie smulkias kietąsias daleles, kurios yra mažesnės nei 2,5 mikrometrai ir dažnai tiesiog vadinamos PM2.5. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja išlaikyti PM2.5 lygį žemiau 25 mikrogramų m3, tad galima lengvai suvokti kokio masto problema yra Seule.

Pietų Korėjos Vyriausybė imasi veiksmų, siekdama uždaryti senas ir anglį deginančias jėgaines bei skiria daugiau lėšų mokykloms, kad būtų galima įsigyti oro valytuvus.

Nepriklausomai nuo to ar dirbtinis lietus išvalys orą ar ne, reikia imtis greitų ir neatidėliotinų veiksmų. Pagal praėjusiais metais paskelbtus PSO statistinius duomenis, net 93 proc. pasaulio vaikų, jaunesnių nei 15 metų, kvėpuoja užterštu oru.