Ankstesni tyrimai rodė, kad nutukimas yra susijęs su Alzheimerio ligos sukeltais pokyčiais, pavyzdžiui, smegenų kraujagyslių pažeidimais ir beta amiloido kaupimuisi. Tačiau iki šiol nebuvo atlikta nė vieno tyrimo, kurio metu būtų tiesiogiai lyginami smegenų atrofijos modeliai sergant Alzheimerio liga ir nutukimu.

Pasitelkdami daugiau nei 1 300 asmenų imtį, mokslininkai palygino smegenų pilkosios medžiagos atrofijos dėsningumus nutukimo ir Alzheimerio ligos atvejais. Sergančiuosius AL bei nutukusius žmones jie lygino su sveikais kontroliniais asmenimis ir sudarė kiekvienos grupės pilkosios medžiagos atrofijos žemėlapius.

Nutukimas

Mokslininkai nustatė, kad tiek nutukimas, tiek Alzheimerio liga daro panašų poveikį pilkosios medžiagos plonėjimui smegenų žievėje. Pavyzdžiui, dešiniosios smilkininės – pakaušio srities ir kairiosios priekakčio žievės plonėjimas abiejose grupėse buvo panašus. Smegenų žievės plonėjimas gali būti neurodegeneracijos požymis. Tai rodo, kad nutukimas gali sukelti tokio pat tipo neurodegeneraciją, kuri nustatoma sergantiesiems Alzheimerio liga.

Vis labiau pripažįstama, kad nutukimas yra daugiasistemė liga, daranti žalą kvėpavimo, virškinamojo trakto ir širdies bei kraujagyslių sistemoms. Šių metų sausio 31 d. žurnale „Journal of Alzheimer`s Disease“ paskelbtas tyrimas padeda atskleisti ir neurologinį šios ligos poveikį, parodydamas, kad nutukimas gali turėti įtakos Alzheimerio ligos bei demencijos vystymuisi.

„Mūsų tyrimas sustiprina ankstesnę mokslinę medžiagą, kurioje nurodoma, kad nutukimas gali būti svarbus Alzheimerio ligos veiksnys, ir parodo, kad smegenų žievės plonėjimas gali būti vienas iš galimų rizikos mechanizmų, – sakė pirmasis tyrimo autorius, „The Neuro“ mokslų daktaras Filipas Morysas. – Mūsų rezultatai pabrėžia, kaip svarbu nutukusiems ar antsvorio turintiems asmenims per savo gyvenimo vidurį stengtis atsikratyti nereikalingų kilogramų, kad vėliau sumažėtų neurodegeneracijos ir demencijos rizika“.

Nutukimas

Šaltiniai:

https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad220535

https://scitechdaily.com/shocking-discovery-obesity-causes-neurodegeneration-similar-to-alzheimers-disease/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)