JAV Visuomenės sveikatos departamento ir Sveiko senėjimo centro mokslininkai ištyrė 5500 vidutinio amžiaus žmonių duomenis. Jie atkreipė dėmesį į pagrindinius senėjimo faktorius – uždegimo ženklus, fizines galimybes, protinius pajėgumus. Tuomet mokslininkai sugretino šiuos rezultatus su dalyvių pajamomis per pastaruosius 22 metus. Pajamos, kurios buvo 60 proc. žemesnės nei konkrečių metų vidurkis, buvo laikomos santykinio skurdo ženklu.

Šis tyrimas atskleidė šiurpą keliančius rezultatus – ilgesnį laiką trunkantis skurdas spartina senėjimą. Tai reiškia, kad senatvinės problemos prasideda anksčiau, o jos dažnai yra susijusios su papildomomis išlaidomis vaistams ir gydymui. Kartu tai yra ir visuomenės sveikatos problema, kainuojanti sveikatos apsaugos sistemoms. Kitaip tariant, skurdas ne tik gadina sveikatą, bet dar ir kainuoja nemažus pinigus.

Pinigai

Įdomu tai, kad patys žmonės dažnai nepastebi ankstyvo senėjimo ženklų, nes mano, kad prasidėję pokyčiai yra normalūs. Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie bent 4 metus praleido žemiau jų nubrėžtos santykinio skurdo ribos, yra silpnesni ir lėtesni. Tai patvirtino tyrimai, kurių dalyviai turėjo per 30 sekundžių kiek įmanoma daugiau kartų atsisėsti ir vėl atsistoti ar kiek įmanoma stipriau suspausti jėgą matuojantį daviklį. Mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie bent 4 metus gyveno skurdžiai, atsitoja/atsisėda dvigubai lėčiau, o daviklį suspaudžia su vidutiniškai 1,2 kg mažesne jėga.

Ir šie rezultatai nestebina. Skurdžiai gyvenantys žmonės negali sveikai maitintis, dažnai yra kamuojami protinės sveikatos problemų, streso. Nors sportas gali ir nieko nekainuoti, į prastą finansinę situaciją patekę žmonės rečiau sportuoja, nes tiesiog nėra tam nusiteikę. Kartu skurdūs žmonės rečiau lankosi pas gydytojus, negali pirkti reikalingų maisto papildų.

Mokslininkai neturi patarimo, kaip to būtų galima išvengti. Viena vertus, politikai turėtų skurdą vertinti ne tik kaip ekonominę, bet ir kaip visuomenės sveikatos problemą. Kita vertus, patys žmonės, patekę į tokią situaciją, turėtų pasistengti nepamiršti ir sveikatos.