Uraganų stabdymas iš tikrųjų būtų labai laukiama mintis. Dideli, vandenynuose susiformavę, uraganai gali būti labai pavojingi. Jie griauna miestus, naikina infrastruktūrą ir sukelia milijoninius nuostolius, dėl jų žuva žmonės. Dabar norvegai siūlo išradingą sprendimą: burbulus.

Uraganas

Norvegijos startuolis „OceanTherm“ ketina burbulais aušinti vandenį. Didesnis paviršiaus plotas, susijęs su burbuliuojančiu vandenyno paviršiumi, vaizdžiai tariant, nukirs uraganams būtiną šilto vandens tiekimą. Burbulai kartu iškels vėsesnį vandenį iš giliau. Uraganai įprastai formuojasi virš iki 26-27 laipsnių temperatūrą pasiekusio vandens, todėl vandenyno paviršiaus aušinimas gali būti pašėlusi, bet veiksminga idėja.

Įdomu tai, kad „OceanTherm“ vadovas Olavas Hollingsaeteris kadaise tarnavo povandeniniame laive. Prisiminimai apie tai, kad vanduo didesniame gylyje yra vėsesnis, ir paskatino jį vystyti burbuliuojančią uraganų stabdymo technologiją. Bet kaip tai vyktų?

Uraganas

„OceanTherm“ planuoja, kad laivai tam tikroje vietoje į vandenį nuleistų vamzdžius su daugybe skylučių. Prireikus, į tuos vamzdžius būtų tiekiamas oras. Taip toje vietoje būtų suformuota burbulų uždanga, už kurios vanduo būtų vėsesnis.

Tam, kad šis sprendimas suveiktų, reikėtų labai daug kilometrų vamzdžių ir daug burbulų. Kol kas ši idėja atrodo tiesiog nepraktiška.