Jo veikalai "pagilino mūsų supratimą apie trumpalaikių ir ilgalaikių ekonominės politikos pasekmių derinimą" ir turėjo "lemiamą poveikį tiek ekonomikos mokslui, tiek ekonominei politikai", - sakoma komiteto pranešime.

73 metų E.S.Phelpsas yra Niujorke veikiančio Kolumbijos universiteto politinės ekonomikos profesorius.

Savo darbais jis įrodė, kad nors visiškas užimtumas, stabilios kainos ir spartus augimas yra kertiniai ekonominės politikos tikslai, tačiau kartais turi būti daromos abipusės nuolaidos tarp esamos ir būsimų kartų vartojimo.

"Jis pabrėžė, kad ne tik taupymo ir kapitalo formavimo klausimai, bet ir pusiausvyra tarp infliacijos ir nedarbo yra esminė ilgalaikio gerovės išlaikymo problema", - sakoma Nobelio komiteto pranešime.

Praėjusiais metais ekonomikos premija buvo apdovanotas Izraelio ir JAV pilietis Robertas J.Aumannas ir amerikietis Thomas C.Schellingas už "lošimų teorijos analizę", galinčią padėti spręsti prekybos bei verslo konfliktus.

Nobelio ekonomikos premija, kuri yra ketvirtoji iš šiemet paskelbtų prizų, yra vienintelė, kuri nebuvo įtraukta į šių apdovanojimų autoriaus, švedų išradėjo Alfredo Nobelio testamentą.

1968 metais Nobelio ekonomikos premiją savo trijų šimtų metų sukakties proga įsteigė Švedijos centrinis bankas. Pirmą kartą ji buvo įteikta 1969-aisiais. Bankas taip pat skiria pinigus šiai premijai.

Praėjusią savaitę buvo paskelbti Nobelio medicinos, fizikos ir chemijos premijų laimėtojai.

Nobelio literatūros premijos laureatas paaiškės ketvirtadienį, o apdovanojimų laureatų paskelbimo maratonas penktadienį pasibaigs Norvegijos sostinėje Osle, kur bus pranešta, kas laimėjo prestižiškiausią 2006 metų Nobelio taikos premiją.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų steigėjo A.Nobelio mirties metinės. 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premija pirmą kartą buvo įteikta 1901 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją