Anot astrofizikų, buvo tiriama asteroido forma, sukimasis, dydis ir paviršiaus detalės. Tyrimai buvo atlikti pasinaudojant Kalifornijoje esančia Goldstone'o Saulės sistemos radarų sistema.

Asteroidas 2011 AG5 yra artimas Žemei objektasNASA/JPL-Caltech/ESA nuotr.

Remiantis naujausiais duomenimis, šis kosminis kūnas yra labai keistos formos. Asteroidas yra 500 metrų ilgio, bet tik 150 metrų pločio. NASA mokslininkai teigia, kad asteroidas prilygsta Empire State Building dangoraižiui Niujorke. Tačiau realybėji jis labiau primena kosminį baklažaną.

Empire State Building dangoraižis Niujorke. Sam Valadi/Flickr/Wikipedia nuotr.

„Šis kosminis kūnas yra vienas iš labiausiai pailgų, kokius esame matę iš visų 1040 iki šiol radarais stebėtų netoli Žemės esančių kosminių objektų“, – NASA pranešime teigė JPL vyriausiasis mokslininka, vienas iš stebėjimų vadovų Lance'as Benneris.

Asteroidas yra tamsus kaip anglis, ir tik keliose vietose jo spalva skiriasi. Šis kosminis kūnas aplink savo ašį sukasi lėtai ir užtrunka apie devynias valandas.

Asteroidas 2011 AG5 yra artimas Žemei objektas. NASA/JPL-Caltech nuotr.

Asteroidas 2011 AG5 yra artimas Žemei objektas, t. y. potencialiai pavojingas. Jis apskrieja aplink Saulę kas 621 dieną. Laimei, nei šiuo metu, nei ateityje asteroidas pavojaus Žemei nesukels.

„Po to, kai asteroidas 2011 AG5 buvo atrastas, mūsų atlikta analizė parodė, jog tikimybė susidurti su Žeme ateityje yra, tačiau nedidelė. Vis dėlto, naujausi šio objekto stebėjimai leido atmesti bet kokią susidūrimo tikimybę net ir tolimoje ateityje“, – sakė NASA JPL Artimųjų Žemės objektų tyrimų centro direktorius Polas Chodas.

Kitą kartą netoli mūsų planetos asteroidas 2011 AG5 praskries 2040 metų vasario 4 dieną ir nuo Žemės bus nutolęs maždaug 1,1 mln. km.

Goldstone Saulės sistemos radarų sistema. NASA/JPL-Caltech/ESA nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją