2019 m. atvejo tyrime gydytojai išsamiai aprašė, kaip sveikata nesiskundęs 31-erių metų amžiaus vyras staiga susmuko ir buvo greitai atgabentas į ligoninės skubios pagalbos skyrių, informuoja sciencealert.com.

Ligoninėje jam prasidėjo priepuoliai, o atlikus medicininę apžiūrą paaiškėjo, kad vyras yra sutrikęs, apsnūdęs, pakitusi jo sąmonės būsena. Vėliau pacientas pasiskundė, jog kelias dienas jį kamavo galvos skausmai ir pykinimas bei buvo sunku prisiminti vardus. Taip pat jis prisipažino, kad pastaruosius penkerius metus kenčia nuo „protarpinių kairės ausies skausmų ir klausos sutrikimų“.

Kai gydytojai atliko kompiuterinę tomografiją, vyro smegenis dengiančiuose audiniuose aptiko pūlių pritvinkusių abscesų, o išskyros iš vienos ausies atskleidė infekcijos kaltininką: Pseudomonas aeruginosa. Tai – pavojingas, ligas sukeliantis patogenas.

Šiuo konkrečiu atveju medikų komanda mano, kad bakterija Pseudomonas aeruginosa sukėlė nekrotizuojantį išorinį otitą, kuris pažeidžia išoriniame klausos kanale esančius audinius. Bet kaip ši bjauri bakterija atsidūrė paciento kaukolėje?

Medicininės apžiūros rezultatai pateikė įtikinamiausią versiją – infekciją sukėlė medvilninio ausų krapštuko gabalėlis, neaišku, kiek laiko praleidęs vyro ausies kanale, galbūt net ne vienerius metus, jeigu atsižvelgtume į tai, kada jam pasireiškė ausies skausmas ir klausos sutrikimai.

Išoriniame ausies kanale įstrigę svetimkūniai yra išorinio otito, arba ausies kanalo uždegimo, rizikos veiksnys, savo ataskaitoje nurodė tyrėjai. Tiesa, anksčiau nepasitaikė atvejo, kad ausies kanale esantys pašaliniai daiktai sukeltų nekrotizuojantį išorinį otitą.

Neurologiniai pakitimai

Laimei, iš paciento ausies pašalinus medvilnės gabalėlį ir skyrus didelį (aštuonių savaičių trukmės) antibiotikų kursą infekcijai gydyti, vyrą kamavę rimti neurologiniai sutrikimai išnyko.

„Baigęs antibiotikų kursą, pacientas jautėsi gerai, neturėjo jokių neurologinių problemų ir liekamųjų ausies simptomų, – pažymėjo tyrimo autoriai. – O visų svarbiausia – jis nebenaudoja medvilninių krapštukų ausims valyti!“

Nors šis nemalonus ir gyvybei pavojingas atvejis kai kuriems gali sukelti šypseną, mokslininkai tvirtina, kad paciento potyriai viso labo yra naujausi įrodymai, kodėl žmonės neturėtų kišti jokių objektų į savo ausis, net jeigu nori išvalyti kanalų vidų (beje, to daryti nebūtina).

„Medvilniniai ausų krapštukai yra plačiai paplitę. Taip pat seniai žinoma, jog jie gali sukelti keletą komplikacijų, įskaitant traumą, ausies būgnelio perforaciją, ausų sieros kaupimąsi ir infekciją. Be to, kaip nutiko šiam asmeniui, dalis medvilnės gali pasilikti ausies kanale, – aiškinama ataskaitoje. – Aprašytasis atvejis dar labiau pabrėžia medvilninių ausų krapštukų naudojimo pavojų ir svetimkūnių iš išorinio klausos kanalo pašalinimo svarbą.“

Studijos rezultatai buvo išspausdinti žurnale „BMJ Case Reports“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)