Na, gerai, jeigu norite, galite pulti į paniką, tačiau tai tikrai nėra nieko blogo. Šie į erkes panašūs voragyviai yra vadinami odos erkutėmis, kaip nurodoma San Franciske veikiančios kompanijos KQED sukurtame naujame filmuke, tokios erkutės sau ramiai gyvena daugumos suaugusių žmonių veido porose.

Šių erkučių neaptinkama kūdikių odoje, tačiau manoma, kad jomis jie vėliau užsikrečia nuo motinų.

Šie aštuonkojai ir daugiausia peršviečiami gyviai yra vos 0,3 milimetro dydžio. Jie gyvena prie veido plaukų folikulų šaknų tiek ant vyrų, tiek ir moterų veidų, giliai pasislėpę odos porose, rašoma livescience.com.

Kas tokias erkutes traukia į tokias mažytes „gyvenamąsias patalpas“? Ogi lengvas priėjimas prie odos riebalų, kurių mūsų veido oda nuolat išskiria, kad ši būtų sudrėkinta. Šiuos riebalus išskiria prie plaukų folikulų esančios liaukos. Dienomis erkutės yra giliai pasislėpusios porose, įsikniaubusios veidu į priekį. O naktimis, kai miegame, jos išlenda į paviršių ir poruojasi. Tikrai taip, naktimis ant jūsų veido vyksta vakarėlis, į kurį jūsų niekas nekviečia.

Erkutes vilioja pačios riebiausios kūno vietos, įskaitant skruostus, nosį ir kaktą. Kaip nurodoma 1992 metais Klinikinės ir eksperimentinės dermatologijos žurnale paskelbto mokslinio tyrimo išvadose, užkrėstuose folikuluose vienu metu gali būti pusė tuzino erkučių, nors vietos yra ir didesniam skaičiui. Kiekviena erkutė išgyvena maždaug dvi savaites.
Veido erkutės

Šios erkutės nekelia jokio žinomo pavojaus žmonėms, nebent jų susikaupia tikrai didelis skaičius. Kartais dėl to išsivysto liga demodekozė. Esant šiai ligai, ant odos susiformuoja raudonas ar baltas bėrimas. Dažniausiai ši liga yra siejama su nusilpusia imuninės sistemos reakcija, aiškino Kalifornijos universiteto dermatologė Kanade Shinkai.

Tačiau tokia būklė yra reta, pažymėjo medikė. Jos teigimu, dauguma žmonių sau taikiai sugyvena su odos erkutėmis visą gyvenimą. Tad galime tik pasidžiauti, kad mūsų nosys gali visą gyvenimą būti šimtų riebalais mintančių ir naktimis vakarėlius rengiančių voragyvių kartų namais. Jeigu tai nepriverčia jūsų didžiuotis savo poromis, galbūt jus paguos dar vienas dalykas: jums tikrai nereikės tvarkytis po tokių „svečių“ apsilankymo ant jūsų odos.

Pasirodo, kad odos erkutės neturi išangės ir visą savo trumpą gyvenimą savo atliekas laiko organizmo viduje. Argi tai ne puikios manieros?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)