Nemanykite, kad tai – tik kvailas klausimas. Tai yra kasdienė danų problema. Jie daug važinėja dviračiais, kurie, kaip manoma, alų supurto daug stipriau nei automobiliai. Daugybė žmonių mano, kad problemų dėl supurtytos skardinės pavyks išvengti, jei pirštu pabarbensite į skardinės šoną. Bet ar tai tikrai veikia? Danų mokslininkai pabandė išsiaiškinti.

Tuos neprašytus išsiveržimus sukelia anglies dioksidas. Į alų jis dažnai įterpiamas dirbtinai. Anglies dvideginis tirpsta vandenyje, todėl tai padaryti nesunku. Net jei alus nėra prisotinamas anglies dvideginiu, šias dujas išskiria ir cukrų dorojančios mielės. Galiausiai, skardinės kartais pripildomos anglies dvideginiu, kad jose nebūtų oro, kuris skatina maisto produktų gedimą.

Taigi, skardinėse susidaro slėgis. Jis, beje, yra reikalingas ir pačios skardinės struktūriniam vientisumui išlaikyti. Skardinės dažnai kraunamos viena ant kitos. Kaip žinote iš patirties, sulankstyti tuščią skardinę yra labai lengva, o štai pilna yra pakankamai stipri. Taip yra dėl to vidinio slėgio, kuris ir užtikrina, kad skardinės atlaikys papildomą svorį.

Kai alus (ar bet koks gazuotas gėrimas) yra sukratomas, anglies dvideginis yra tarsi mechaniškai išmušamas iš tirpalo. Jam visiškai pasišalinti trukdo tas aukštas slėgis skardinėje ar butelyje. Taigi, susidaro spyruoklės efektas. Jei gėrimui leidžiama pabūti ramiai, ši įtampa išsilygina ir pranyksta. O jei talpa atidaroma, dideli anglies dvideginio burbulai staiga išsiveržia su juokingai didele jėga, kartu išstumdami ir gėrimo purslus.

Manoma, kad sugrąžinti pusiausvyrą ar bent jau padėti burbulams atsiskirti nuo skysčio galima patapšnojus pirštu per skardinės šoną. Tai turėtų atskirti didelius burbulus ir leisti jiems pakilti į paviršių. Arba tiesiog atpalaiduoti tą spyruoklės efektą. Daug kas sako, kad tai veikia, o kaip yra iš tikrųjų?

Danų mokslininkai įsigijo 1000 skardinių alaus ir jas padalino į dvi grupes – sukratytas ir nesukratytas. Supurtytas skardines jie taip pat padalino į dvi grupes – tas, į kurias buvo pabarbenta pirštu, ir tas, į kurias niekas nesibeldė. Skardinės buvo sveriamos prieš atidarymą ir po jo, kad būtų tiksliai žinoma, kiek alaus buvo prarasta. Rezultatas? Barbenimas pirštu per skardinės šoną neturėjo jokio efekto.

Ir mokslininkai tikrai stengėsi. Skardines kratė mechaninis įrenginys, į kiekvieną iš jų buvo barbenama tiek pat kartų tuo pačiu pirštu. Ir nieko. Mokslininkai spėlioja, kad galbūt padėtų didesnis mechaninis poveikis (stipresnis patrankymas delnu), tačiau gali būti, kad slėgis skardinės viduje ar net alaus cheminė sudėtis neleidžia tam spyruoklės efektui pasišalinti anksčiau laiko. Matyt, mokslininkams teks atlikti papildomus tyrimus.