Kaip rašo „The Guardian“, pasaulinė tyrimų grupė „World Resources Institute“ nustatė, kad dėl upių ir pakrančių potvynių dar iki šio dešimtmečio pabaigos nukentės 147 mln. žmonių. Tai yra dvigubai daugiau nei per pastaruosius dešimt metų, per kuriuos nukentėjo 72 mln. žmonių.

Stipriai išaugs ne tik nukentėjusių žmonių skaičius, bet ir žala miestams bei ekonomikai. Skaičiuojama, kad šių potvynių sukelta finansinė žala nuo dabartinių 174 mlrd. JAV dolerių padidės iki 712 mlrd. dolerių. Ir tiek potvyniai žmonijai žalos padarys kasmet.

Deja, kuo toliau, tuo situacija bus blogesnė. Tyrėjai teigia, kad iki 2050-ųjų metų „skaičiai bus katastrofiški“: 221 mln. potvynių paveiktų žmonių ir kasmet finansinė žala sieks net 1,7 trilijonus JAV dolerių.

Kai „World Resources Institute“ 2014 metais sukūrė potvynių modeliavimo įrankį, prognozės atrodė „kaip fantazija“, – teigia instituto atstovas Charlie Icelandas.

„Tačiau dabar iš tikrųjų matome, kad potvynių padarytos žalos dydis didėja realiu laiku. Mes dar niekada nematėme tokių potvynių“, – priduria Ch. Icelandas.

Tvirtinama, kad potvynių problema aštrės dėl pasaulinės klimato krizės, didelę riziką patiriančių teritorijų apgyvendinimo ir žemės nusėdimo, pereikvojus gruntinius vandenis.

Didžiausi potvyniai smogs Pietų ir Pietryčių Azijos teritorijoms, įskaitant Bangladešą, Vietnamą, Indiją, Indoneziją ir Kiniją. Tas teritorijas, kur ir taip gyvena pažeidžiamiausios gyventojų grupės.

Nors poveikis JAV ir nebus toks baisus kaip Azijoje, tačiau pakrančių potvynių rizika labai didelė.

Pagal didžiausią žalą, kurią nuo potvynių patirs šalys per ateinančius 10 metų, JAV iškart yra po Kinijos bei Indonezijos.

JAV pakrančių potvynių sukeltos žalos dydis išaugs nuo 2010 metais buvusių 1,8 mlrd. JAV dolerių iki 38 mlrd. dolerių 2050-aisiais.

Kitoje studijoje taip pat tvirtinama, kad potvyniai JAV taps vis dažnesni, – virs kone kasdieniais reiškiniais.

Tai lems stiprėjantys uraganai, kylantis jūros lygis ir besikeičiančios lietaus tendencijos, kai per labai trumpą laiką iškrenta nenormaliai dideli lietaus kiekiai.

Upių potvyniai JAV darysis vis stipresni, tačiau sukeliamų nuostolių dydis išliks toks pats, nes bus investuojama į apsaugos sistemas nuo tokio tipo potvynių. Visgi investicijos taip pat kainuoja, tačiau be jų žala būtų dar didesnė.

Delfi jau anksčiau rašė ir apie situaciją Nyderlanduose. Žemiau jūros lygio įsikūrę Nyderlandai ne vieną amžių sugebėjo sėkmingai valdyti vandenį, tačiau dabartiniai klimato pokyčiai grasina visiškai užtvindyti šią šalį.

Jūros vandens lygio augimo prognozės svyruoja nuo kontroliuojamo lygio, jeigu jis kils palaipsniui, iki pasaulio pabaigos scenarijaus, kai valdžia tiesiog nebegalės nieko padaryti. Vyriausybės pasamdyti ekspertai patyliukais ima modeliuoti galimus ateities scenarijus.