Kuo daugiau mikroelemento seleno yra Jūsų kraujyje, tuo mažesnė tikimybė patirti insultą, rašoma pranešime spaudai. Maždaug tokią žinią pacientams siunčia mokslininkai paskelbdami straipsnį Amerikos širdies ligų asociacijos moksliniame žurnale „Circulation“. Tai toli gražu ne pirmasis ir, neabejotinai, ne paskutinis tyrimas, kuriuo pabrėžiama seleno svarba sveikatai.

Padeda apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą

Jau kuris laikas žinoma apie seleno, mikroelemento, kurio gauname iš tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, viso grūdo produktų, riešutų, žalios mėsos ir jūros gėrybių, antioksidacines ir priešuždegimines savybes bei gebėjimą apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Naujojo tyrimo rezultatai dar papildė daugybę mokslinių įrodymų, kad naudinga šio mikroelemento suvartoti daugiau.

Aiškus atvirkštinis santykis

Tyrimo metu surinkti dviejų didelių grupių: 20-mečių ir vyresnių suaugusiųjų, dalyvavusių Kanados Sveikatos įvertinimo tyrime (CHMS) ir JAV Nacionaliniame sveikatos ir mitybos įvertinimo tyrime (NHANES), duomenys. Tyrėjai, palyginę seleno kiekį ir insulto paplitimą, abiejose grupėse nustatė aiškų atvirkštinį insulto paplitimo ir seleno kiekio kraujyje santykį.

43–62 procentais mažesnis pavojus

Kanadiečių grupės tiriamųjų, kurių seleno kiekiai kraujyje buvo didžiausi, pavojus patirti insultą buvo 62 procentais mažesnis. Amerikiečių, kurių seleno kiekis kraujyje buvo didžiausias, pavojus patirti insultą buvo 43 procentais mažesnis. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad sulig kiekvienu seleno kiekio kraujyje padidėjimu 10 mikrogramų abiejose grupėse insulto paplitimas sumažėjo 14–19 procentų; didžiausias poveikis užfiksuotas NHANES grupėje.

Patvirtina švedų tyrimo rezultatus

Šis tyrimas atitinka ankstesnių tyrimų rezultatus. 2013 m. švedų atlikto seleno ir kofermento Q10 tyrimo „KiSel-10“ metu įrodyta, kad pagyvenusiems vyrams ir moterims, kasdien vartojantiems abu junginius, mirties dėl širdies ir kraujagyslių ligų pavojus sumažėja 54 procentais. Taip pat įrodyta, kad vidutinis seleno kiekis švedų organizme yra mažesnis už laikomus optimaliais siekiant užtikrinti gerą sveikatą.

Įdomu tai, kad europiečių maiste seleno yra mažiau negu JAV gyventojų maiste; tai susiję su mažesniu seleno kiekiu dirvožemyje. Vienas iš būdų seleno trūkumui kompensuoti yra organizmo lengvai įsisavinamų natūralių mielių vartojimas. „KiSel-10“ tyrimo metu naudotos seleno mielės, kurios gerai žinomos dėl dokumentais patvirtinto gero įsisavinamumo organizme. 88,7 procentų seleno įsisavinama per virškinamąjį traktą. Minėtas preparatas gaminamas Danijoje ir plačiai naudojamas tyrimų tikslams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)