NASA vykdomos operacijos „IceBridge“ tikslas – nustatyti, kaip sparčiai dėl klimato kaitos kinta ledo sluoksnis. Mokslininkai pastarąjį dešimtmetį stebi Antarktidos ledo sluoksnį, jo skilimus ir judėjimus.

Neseniai užfiksuotas ledkalnis atrodo lyg neaiškių jėgų iškirstas iš ledo, nes jis yra neįprastos stačiakampio formos.

Tačiau mokslininkė Kelly Brunt leidiniui „LiveScience“ patvirtino, kad šis ledkalnis yra gamtos kūrinys. Aiškindama, kodėl jis yra tokių taisyklingų formų, mokslininkė palygino tokio ledkalnio susidarymą su nulūžusiu per ilgu nagu – per ilgas nagas dažniausiai lūžta tiesia linija.

Mokslininkė tikino, kad tokie plokštieji ledkalniai gali būti išties milžiniški – šimtų ar net tūkstančių kvadratinių kilometrų ploto. Po vandeniu slypinti dalis dažniausiai taip pat būna stačiakampio formos.

Nuotraukoje užfiksuotas stačiakampiškasis ledkalnis atitrūko nuo Larseno C ledo šelfo Antarktidos pusiasalyje. Mokslininkai mano, kad ledkalnis yra pakankamai šviežias, nes jo aštrūs kampai rodo, kad ledkalnio dar nepaveikė vėjas ir bangos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)