Tarp jų – „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso įmonė „Blue Origin“, kuri gaus 130 mln. dolerių. Teksaso įmonė „Nanoracks“ gaus 160 mln. dolerių, o Virdžinijos įmonė „Northrop Grumman“ – 125,6 mln. dolerių, ketvirtadienį pranešė NASA.

NASA teigia siekianti pereiti nuo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) prie kitų platformų ir taip išlaikyti „nenutrūkstamą JAV buvimą žemojoje Žemės orbitoje“.

„Dabar, kai jau yra komercinių bendrovių, teikiančių transportavimo į žemąją Žemės orbitą paslaugas, bendradarbiaujame su JAV bendrovėmis, kad sukurtume kosminius objektus, kuriuose žmonės galėtų lankytis, gyventi ir dirbti, todėl NASA gali toliau žmonijos labui tiesti kelią į kosmosą ir kartu skatinti komercinę veiklą kosmose“, – sakė NASA vadovas Bilas Nelsonas.

„Blue Origin“ prieš kelias savaites paskelbė, kad kartu su partneriais, tarp kurių yra ir „Boeing“, kuria savo kosminę stotį, pavadintą „Orbital Reef“.

Didžiausia ir ilgiausiai veikianti kosminė stotis iki šiol yra TKS, kurią valdo NASA ir agentūros partnerės iš viso pasaulio. Nuo 2000 metų joje nuolat gyvena įvairūs astronautai.
Galutinis sprendimas, kada TKS baigs savo veiklą, dar nepriimtas.

Stotis, kuriai jau 23 metai, pastaruoju metu susiduria su problemomis, pavyzdžiui, gaisrais ir oro nuotėkiu.

Šiuo metu vyksta derybos dėl stoties veiklos pratęsimo po 2024 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)