NASA šiandien pateikė dalinį atsakymą į šį klausimą. Jame numatomos kiek pigensės Marso misijos, kainuojančios iki 300 mln. Kaip teigė Ericas Iansonas, NASA Marso tyrinėjimų programos direktorius, programa galėtų būti pradėta vykyti jau 2030 m., skelbia „Science.org“.

Siūloma Marso programa, kuri dar nepatvirtinta ir bus peržiūrėta dalyvaujant mokslo bendruomenei, vis tiek periodiškai vykdytų sudėtingesnes ir brangesnes Marso misijas. Viena iš galimybių yra 1,1 milijardo dolerių vertės roboto, vadinamo „Mars Life Explorer“, nusileidimas. Šis robotas galėtų atlikti 2 metrų gręžimą į vidutinės platumos ledo nuosėdas – tai svarbiausia praėjusių metų planetų mokslininkų „dešimtmečio tyrimo“ rekomendacija. E. Iansonas sakė, kad NASA taip pat norėtų atnaujinti ryšių ir didelės raiškos vaizdų galimybes.

Jau keletą metų planetų mokslininkai tiria, kaip galėtų atrodyti pigesnės misijos į Marsą. 2018 metais „Mars Cube One“, mažų erdvėlaivių pora, skrido kartu su InSight nusileidimo mašina, sėkmingai perduodami signalą į Žemę, kai jie skrido pro planetą. O „Ingenuity“ sraigtasparnis Marse, nusileidęs su „Perseverance“, ruošiasi pakilti 49-ojo skrydžio metu – 44 skrydžiais daugiau nei planuota.

Praėjusiais metais seminare, kuriame buvo nagrinėjamos nebrangios Marso misijos, dalyvavo beveik 400 dalyvių ir buvo pasiūlytos 39 misijos. Kai kurios iš jų buvo misijos tiriančios Marso vėjus, orą ar nedidelius planetos gravitacinės traukos pokyčius. Kitos idėjos buvo naudoti atskirus sraigtasparnius su instrumentais tyrinėti Marso geologiją ir parašiutus, kad būtų galima pastatyti mikrolanderius į ašigalius skystam vandeniui tirti. Visos jos būtų rizikingesnės nei ankstesnės misijos.

E. Iansonas tikisi, kad misijoms bus naudingas didesnis mažų raketų paleidimo paslaugų teikėjų prieinamumas. Tačiau mažų erdvėlaivių iškėlimas iš žemos Žemės orbitos tebėra pagrindinė kliūtis. Agentūra dabar tiria galimybę sukurti vilkiką, kuris galėtų išstumti erdvėlaivius iš orbitos į Marsą, sakė E. Iansonas.

„Tai yra galimybių misija“, - sakė jis. „Mes įžengiame į erą, kai kiti keliauja į Marsą“. Šios koncepcijos pavyzdys yra NASA komercinės Mėnulio paslaugos, kada mokama komerciniams paslaugų teikėjams, kad jie nugabentų naudingus krovinius į Mėnulio paviršių.

Kitame NASA Marso programos etape bus iškeltos tokios temos kaip gyvybės paieška ir planetos geologinė istorija, sakė E. Iansonas. Tačiau kai kurios misijos taip pat paskatintų galimą žmonių tyrinėjimą planetoje, pavyzdžiui, bandymai prognozuoti dulkių audras arba apibūdinti galimas ledo vietas, kurios galėtų aprūpinti astronautus kuru ir maistu.

Marso mėginio grąžinimo misija artimiausioje ateityje išliks didžiausia programos dalimi, o 2024 finansiniais metais dėl to bus prašoma 949 mln. JAV dolerių. Psyche, misijos į metalinį asteroidą, ir Europa Clipper, misijos į ledinį Jupiterio mėnulį, išlaidų viršijimas vargina planetų mokslo skyriaus, finansuojančio Marso programą, biudžetą. Net turėdama 3,2 milijardo JAV dolerių planetos biudžetą – daugiau nei bet kuris kitas mokslo padalinys – agentūra buvo priversta keleriems metams atidėti savo planuotą Veneros misiją VERITAS, kad pritrauktų geriausius planetų mokslininkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją