Hubble“ teleskopas gavo naują spiralinės galaktikos IC 342, dar vadinamos „Caldwell 5“, vaizdą. Tai jau trečias kartas per daugiau nei 10 metų, kai kosminiu teleskopu pavyko nufotografuoti šią „paslėptą galaktiką“, praneša „Space“.

Galaktika IC 342. NASA, ESA, P. Sell/ P. Kaaret/ G. Kober nuotr.

Stebėti galaktiką IC 342 astronomams labai sunku, nes ji slepiasi už tankių tarpžvaigždinių dulkių debesų. Štai kodėl astronomai ją vadina „paslėpta“. Ji, anot NASA, yra sąlyginai arti mūsų – maždaug 11 milijonų šviesmečių atstumu nuo mūsų Žirafos žvaigždyne, o jos skersmuo yra apie 50 tūkstančių šviesmečių, tai yra maždaug 2 kartus mažesnis už Paukščių Tako skersmenį.

Ši galaktika gavo antrąjį pavadinimą „Caldwell 5“ dėl to, kad ji yra šiuo numeriu „Caldwell“ kataloge – 109 ryškių objektų, esančių giliąjame kosmose, sąraše, kuriame, be galaktikų, yra ir žvaigždžių spiečių bei ūkų.

Galaktika IC 342. NASA, ESA, P. Sell/ P. Kaaret/ G. Kober nuotr.

Remiantis NASA pranešimu, ši galaktika išnyra netoli Paukščių Tako galaktikos pusiaujo, užpildyto kosminėmis dujomis, dulkėmis ir daugybe ryškių žvaigždžių, o tai trukdo ją normaliai stebėti.

Tačiau Hubble kosminis teleskopas gali įveikti šias kliūtis, nes jis taip pat gali registruoti infraraudonąją šviesą. Infraraudonųjų spindulių šviesa yra mažiau išsklaidoma tarpžvaigždinių dulkių, todėl galaktiką galima matyti aiškiau.

Šios galaktikos vaizde aiškiai matyti jos šerdis, kuri yra „H II“ sritis, užpildyta jonizuotu vandeniliu. Čia sparčiai formuojasi žvaigždės ir per porą milijonų metų gali susidaryti tūkstančiai žvaigždžių.

Galaktika IC 342. NASA, ESA, P. Sell/ P. Kaaret/ G. Kober nuotr.

Čia esančios jaunos karštos žvaigždės, mėlynosios milžinės, skleisdamos ultravioletinę šviesą, jonizuoja arba įkrauna jų susidarymo vietoje esantį vandenilį.

Hubble kosminis teleskopas 2010 ir 2017 metais nufotografavo galaktiką IC 342. Ji kosminiu požiūriu yra gana arti Paukščių Tako ir priklauso galaktikų grupei, vadinamai IC 342/Maffei.

Galaktika IC 342. NASA, ESA, P. Sell/ P. Kaaret/ G. Kober nuotr.

Šaltiniai: