Anot aukciono namų „Spink & Son“, monetos yra yra vienas didžiausių XVII- XVIII amžiaus Anglijos laikų aukso lobių ir, tikėtina, vertos apie 250 tūkst. svarų sterlingų (apie 300 tūks. eurų).

Aukso monetos, aptiktos Anglijoje. Spink & Son nuotr.

Elerbyje, Šiaurės Jorkšyre, prieš kelis metus kapitalinio remonto darbus XVIII amžiuje statytame name pradėję šeimininkai išardė virtuvės grindis ir po jomis pastebėjo tarp seno betono ir sutręšusios medienos sluoksnių įspraustą puodelį su monetomis.

Aukciono namų „Spink & Son“ vedėjas Gregory Edmund teigė, kad šis lobis nepanašus į jokį radinį britų archeologijoje ar į jokį kitą monetų aukcioną per visą istoriją.

„Tai labai netikėtas radinys ir dar tokioje neįprastoje vietoje“, – pranešime spaudai sakė G. Edmund.
Remiantis istoriniais šaltiniais, monetos priklausė Josephui ir Sarah Fernley-Maistersams susituokusiems 1694-aisiais.

Ant monetų yra iškaldinos 1610-1727 m. datos.

Aukso monetos, aptiktos Anglijoje. Spink & Son nuotr.

Fernley-Maistersai buvo įtakinga pirklių šeima nuo XVI iki XVIII a. Jie prekiavo geležies rūda, mediena ir anglimis iš Baltijos šalių, o XVII a. pradžioje kelios jų giminės kartos užėmė įstatymų leidėjų postus.

Vėliau, po sutuoktinių mirties, giminė iširo,ir, spėjama, monetos taip ir liko užmaršty, kol, praėjus daugiau nei 300 metų, tapo įspūdingu lobiu. Lobį radusi pora panoro likti neatskleista.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją