Pasirodo, tokie ir panašūs reiškiniai danguje – tai po paleidimo krentanti „SpaceX“ „Falcon 9“ raketos pakopos dalis, kuri besisukdama išleidžia kuro likučius.

„Pirminės pakopos raketos dalis, ko gero, sukosi aplink savo ašį, taip siekiant stabilizuoti kritimo kryptį. Būtent tokiu būdu susiformavo spiralės formos reginys. Panašūs vaizdiniai danguje buvo fiksuojami ir ankstesnių „Falcon 9“ raketų skrydžių į Žemės orbitą metu“, – rašo spaceweather.com.

Pastarąjį šviesų šou sausio 18 dienos naktį užfiksavo „Subaru-Asahi“ observatorija, esanti Didžiojoje Havajų saloje.

„Panašu, kad spiralė susijusi su bendrovės „SpaceX“ naujojo palydovo paleidimu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Japonijos nacionalinė astronomijos observatorija (NAOJ).


Minėtas „SpaceX“ raketos „Falcon 9“ skrydis į orbitą vyko iš Kanaveralo kyšulio Floridoje ir gabeno naują GPS palydovą JAV kosmoso pajėgoms, praneša space.com.

Švytinti spiralė danguje. Subaru-Asahi/National Astronomical Observatory of Japan nuotr.

Raketos pirmoji pakopa, suteikianti pagrindinę varomąją jėgą pakilimui, atsiskyrė nuo krovinį gabenančios antrosios pakopos praėjus maždaug 3 minutėms po starto ir galiausiai grįžo į Žemę. Tuo tarpu antroji pakopa, atsiskyrusi nuo pirmosios, pasiekė tikslą orbitoje, kurioje iškėlė palydovą.

Prieš grįžtant į Žemę, iš raketos pakopos buvo išpilami visi likę degalai, raketa ėmė suktis ir galiausiai nukrito į Žemę kažkur Ramiajame vandenyne. Taigi, švytintis objektas – spiralės formos sušaldytų kuro kristalų debesis, kurį apšvietė saulės šviesa.

„Falcon 9“ raketa

Tai ne pirmas kartas, kai „SpaceX“ raketos sukelia įspūdingus šviesų šou. 2022-ųjų balandį „Subaru-Asahi“ observatorija užfiksavo mirgančią šviesos spiralę po to, kai „SpaceX“ „Falcon 9“ į orbitą iškėlė žvalgybinį palydovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją