Jei mokslininkai pasirodys teisūs, netolimoje ateityje neatsiejamu futbolininkų treniruočių atributu taps bevielės ausinės. Hanoverio universiteto Sporto mokslo instituto darbuotojai teigia atradę priklausomybę tarp žaidimo kokybės ir muzikos. Atlikti tyrimai parodė, kad jei futbolininkai vienu metu klausosi ritmingos muzikos, jie geriau žaidžia.

Muzikinio ritmo įtaka žmonėms žinoma nuo seno. Užtenka prisiminti kareivių maršus arba dainuojančius vergus kasyklose. Abiem atvejais ritmas padidina žmonių darbingumą. Įrodyta, kad muzika padeda suartėti nepažįstamų žmonių grupei (naktinių klubų ir studentų vakarėlių pavyzdys).

Vokietijos mokslininkai atliko eksperimentą su dviem futbolo komandomis iš penkių žaidėjų. Jos turėjo rungtyniauti tris 10 minučių trukmės kėlinius. Pirmame kėlinyje nebuvo jokios muzikos. Antrose rungtynėse vienai iš komandų išdalino bevieles ausines ir per jas transliavo visiems žaidėjams tą patį greitą elektroninį ritmą (140 taktai per minutę). Kita komanda irgi gavo ausinės, bet kiekvienas žaidėjas klausėsi skirtingos muzikos. Trečiame kėlinyje komandos susikeitė vietomis: pirmoji klausėsi muzikos nesinchronizuotai, o antroji – sinchronizuotai.

Tyrimo išvada: komanda, kuri klausėsi sinchronizuotos muzikos, žaidė geriau palyginus su statistiniu vidurkiu. Kol kas Vokietijos futbolo treneriai sunkiai įsivaizduoja, kaip praktiškai pritaikyti naują atradimą tikrose rungtynėse, tačiau rimtai svarsto apie muzikos panaudojimo sportininkų treniruotėms galimybes. Teigiama, kad ilgą laiką treniruodamiesi kartu ir klausydamiesi sinchronizuotos muzikos žaidėjai išvysto „optimalaus komandos ritmo jausmą“ ir tuomet, per lemiamas rungtynes, jiems jau nebereikia muzikinio fono, kad parodytų geriausius rezultatus.

Sporto mokslininkai iš Hanoverio dar nebaigė savo tyrimų. Ateityje jie ketina tirti ryšį tarp brazilų futbolo komandos žaidimo ir jų fanų atliekamo sambos ritmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)