Pirmieji SARS susirgę žmonės kovojo su virusu, kuris panašus į civetas puolančius mikrobus. Tačiau pastaruoju metu SARS susirgę žmonės nešioja virusą, kuris jau yra mutavęs - genetiškai pakitęs.

"Mes matome, kaip virusas prisitaiko prie naujo šeimininko - žmogaus", - sako Čikagos universiteto profesorius Čangas Ai Vū, žmogaus ekologijos ir evoliucijos specialistas, paskelbęs naujausių tyrimų duomenis žurnale "Science". Gauti duomenys patvirtina teoriją, kad virusas "peršoko" pas žmones iš gyvūnų.

Pernai SARS užsikrėtė daugiau kaip 8 tūkstančiai žmonių; šiemet jau žinomi du atvejai ir įtariamas trečias - visi Kinijoje. Ligą, kuri pasireiškia stipriu plaučių uždegimu, sukelia lig šiol nematyto tipo koronavirusas. Anksčiau žinomų tipų virusai sukeldavo įprastą virusinę slogą žmogui bei įvairias ligas gyvūnams.

Prof. Čangas Ai Vū su kolegomis iš Kinijos žmogaus genomo centro bei Gvandongo ligų kontrolės bei prevencijos centro tyrė šių virusų baltymą, kuris suteikia virusui užkrėtimo savybę.

Pirmuosius SARS ligonius užkrėtusių virusų baltymas buvo toks pat kaip ir civetų, į žebenkštis panašių žvėrelių. Jų mėsą labai mėgsta kinai, ji valgoma, pardavinėjama turguje.

Vėliau, plisdamas nuo žmogaus prie žmogaus, virusas keitėsi, darėsi vis labiau aktyvus. Pavyzdžiui, vienas Guangdžou ligoninėje užsikrėtęs gydytojas greitai apkrėtė Honkongo viešbutyje "Metropole" gyvenusius kelis asmenis.

Pasak profesoriaus, epidemijos pabaigoje viruso genetinė forma stabilizavosi. Manoma, kad šie tyrimai padės greičiau rasti vakciną nuo to baisaus baltymo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją