Vokietijos Maxo Plancko (Makso Planko) instituto Getingene genetikai, vadovaujami Ronaldas Kuehnleinas (Ronaldo Kiūnlaino), nustatė, kaip musės Drosophila gamina riebalus.

"Mūsų darbo rezultatai rodo bendrą pagrindinį procesą - riebalų ląstelių integravimąsi žinduolių ir vabzdžių organizme. Jei mums dar pavyks nustatyti genetiškai nuspręsto riebalų reguliavimo ypatybes vabzdžių ir žmogaus audiniuose, galima laukti mūsų žinių pritaikymo ir žmonėms", - sakė R. Kiūnlainas.

Mat jam kartu su kolegomis pavyko nustatyti, kad, įvykus tam tikrai geno mutacijai, musės organizmas nebegamino baltymo, atsakingo už riebalų kaupimąsi; tokią mutaciją įgijusios muselės augo liesos, o priešingai mutavusios - storos.

Anot R. Kiūnlaino, tos mutacijos jokių šalutinių, musių sveikatai kenkiančių padarinių nesukelia. Beje, panašių bandymų su riebalus reguliuojančiais baltymais daryta ir bandymuose su pelėmis - rezultatai buvo panašūs kaip ir su drozofilomis. Muselių bandymai yra patogesni, nes duomenys gaunami daug greičiau.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją