Ir matematikai pritartų, kad tai yra netgi blogiau, nei kad jei visi Dr. Ozo patarimai būtų melas – tada žiūrovai bent jau visada žinotų, kad reikia daryti kitaip, nei pataria melagis iš televizijos.

Tyrimą, kuriuo buvo aiškinamasi, kaip dažnai Dr. M. Ozo patarimai neatitinka tiesos ar geriausios šiandieninės medicininės praktikos, atliko Kanados Albertos universiteto ir Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai. Jie atsitiktiniu būdu atsirinko 40 laidų „The Dr. Oz Show“ bei „The Doctors“ (pirmoji Lietuvoje žinoma pavadinimu „Daktaras Ozas“ ir rodoma per TV1 kanalą – per savaitę parodomi 4 laidos epizodai) ir identifikavo kiekvieną šiose laidose pateiktą rekomendaciją. O vėliau papildoma nepriklausomų ekspertų grupė atsitiktiniu būdu atrinko po 80 rekomendacijų iš kiekvienos laidos ir įvertino jų medicininį teisingumą lygindama patarimus su recenzuojamuose medicinos leidiniuose publikuota naujausia informacija.

Rezultatai – tikrai nepalankūs šiemet jau JAV Senato ir viso pasaulio žiniasklaidos gerokai išvanotam Dr. M. Ozui: medicininiai tyrimai pritaria tik 46 procentams Dr. M. Ozo patarimų. 15 proc. jo patarimų prieštaravo mokslinių tyrimų duomenims, o apie likusius 39 procentus patarimų mokslo duomenų bazėse nieko neparašyta.

Kita televizijos laida – „The Doctors“ – kanadiečiams pasirodė šiek tiek patikimesnė. 63 proc. patarimų, pateiktų šioje laidoje, neprieštaravo mokslinių tyrimų duomenims, 14 prieštaravo, o 24 proc. atvejų, apie kuriuos buvo pasakojama šioje laidoje, mokslo neaprašyti. Lyg ir geriau. Bet tai, trečdalis laidoje girdimų patarimų vargu ar turi ką bendro su tiesa, taip pat menka paguoda.

Kiekvienoje laidoje buvo aptariamos vidutiniškai 3-5 temos, kiekvienos temos dėstymo metu įprasta pateikti 4-5 rekomendacijas, taigi, kiekvienos laidos metu galima tikėtis išgirsti nuo 12 iki 25 patarimų ir juos nebūtinai pateikia patys laidos vedėjai – kartais savo nuomonę, kaip reikėtų elgtis vienokiu ar kitokiu atveju, pateikia kviestiniai ekspertai ar net laidos filmavime dalyvaujantys žiūrovai.

Kanadiečiai medikai pateikia negailestingą išvadą: „Apie pusė rekomendacijų yra arba nepagrįstos įrodymais, arba prieštarauja geriausioms egzistuojančioms rekomendacijoms. Apie potencialius interesų konfliktus retai kada užsimenama. Visuomenė visas rekomendacijas, pateikiamas televizijos medicininėse laidose, turėtų vertinti skeptiškai“.

Tyrimas publikuotas viename iš geriausiai vertinamų recenzuojamų leidinių „British Medical Journal“. Pilną jo versiją galima nemokamai perskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)