Naujas tyrimas parodė, kad esant dideliam riebalų ant pilvo kiekiui mažėja smegenų tūris.

Neaišku, kodėl būtent pilvo riebalai turi įtakos smegenims, bet turint omenyje, kad nutukimas sukelia neurologines ligas, tai atrodo dar labiau tikėtina.

„Tyrimais įrodyta, kad sumažėjus smegenų tūriui prastėja atmintis ir didėja demencijos rizika, tiesa, iki galo neaišku, ar kūno riebalų perteklius saugo ar kenkia smegenų dydžiui“, – teigė tyrimo iniciatorius, Lafboro universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkas Markas Hameris.

Buvo tyrimų, rodžiusių, kad kūne padaugėjus riebalų, sumažėja tam tikrų smegenų ląstelių, taigi galima didesnė neurologinių ligų rizika. Tiesa, ne visi tyrėjai sutiko su tokių tyrimų rezultatais, kadangi per daugelį metų iki demencijos svoris kinta, svyruoja.

Norėdami gauti kuo tikslesnių duomenų, naujausio tyrimo autoriai palygino kūno masės indekso (KMI) metmenis ir liemens bei klubų apimties skirtumą rodantį skaičių su pilkosios smegenų medžiagos (neuronų kūnų telkiniai) ir baltosios smegenų medžiagos (ji sudaryta iš neuronų skaidulų) kiekiu.

Šis tyrimas unikalus tuo, kad jame atsižvelgta ir į KMI, ir į klubų apimties skirtumą rodantį skaičių. Tyrime dalyvavo apie 10 000 dalyvių, kurių amžius buvo nuo 40 iki 70 m. Visiems dalyviams buvo atliktas magnetinio rezonanso tyrimas.

Pagal ūgio ir svorio duomenis tiriamiesiems apskaičiavo KMI. Jei šis skaičius didelis, tai rodo nutukimą. Tyrėjai nustatė ir riebalų kiekį (remiantis juo ir kitais duomenimis buvo nustatytas kintantis riebalų indeksas), išmatavo liemens ir klubų apimtį.

Apibendrintai teigiant, tyrėjai surinko anatominę informaciją, kurią analizavo, lygino ir pan.

Kas penktas tiriamasis buvo nutukęs. Šie asmenys mažai judėjo, jiems buvo didesnė širdies ligų ir aukšto kraujospūdžio rizika.

Tyrėjai atsižvelgė ir į kitus veiksnius – į amžių, į tai, ar žmogus rūko, ar sportuoja – kurie galėtų turėti įtakos smegenų apimčiai, ir padarė išvadą – tik KMI sietinas su šiek tiek sumažėjusia pilkąja smegenų medžiaga.

Paaiškėjo, kad didelis KMI, kai juosmens apimtis mažai skiriasi nuo klubų apimties, yra nerimą keliantis veiksnys. 1 300 tiriamųjų buvo nutukę, o jų smegenų pilkosios medžiagos kiekis buvo tik 786 kubiniai centimetrai. 3 000 tiriamųjų su normaliu KMI (ir klubų bei liemens skirtumo skaičiumi) turėjo 798 kubinius centimetrus pilkosios smegenų medžiagos. Tų, kurių KMI buvo gana aukštas, bet liemuo gana plonas, pilkoji smegenų medžiaga sudarė 793 kubinius cm.

Nors tyrimas parodė sąsają tarp KMI ir liemens bei klubų apimčių skirtumo rodiklio ir tarp smegenų tūrio, ši sąsaja tebėra diskusijų objektas. Galbūt riebalų perteklius veikia centrinę nervų sistemą taip, kaip veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.

Savaime suprantama, tyrimo autoriai įspėja, kad nereikėtų skubėti daryti išvadų – negalima atmesti tikimybės, kad sumažėjus pilkajai smegenų medžiagai dėl kažkokių priežasčių sunkiau lieknėti.

Deja, dauguma tyrimo dalyvių atsisakė kalbėti šia tema su žurnalistais. Nedidelis kiekis sutikusių bendrauti buvo sveikesni – tą reikia turėti omenyje, vertinant rezultatus.

Kita vertus, tyrimas dar kartą iškėlė sąsajos tarp nutukimo ir neurologijos tikimybę.

„Tam tikrose smegenų srityse aptikome sąsajų tarp nutukimo ir smegenų tūrio sumažėjimo, – sakė M. Hameris. – Reikalingi išsamesni tyrimai, kita vertus, galbūt kada nors reguliariai matuojant KMI ir fiksuojant klubų bei liemens skirtumo skaičių bus galima spręsti apie smegenų sveikumą.“

Kai tiek daug teorijų apie žarnyno įtaką smegenų veiklai, nestebina ir tai, kad riebalų masė ir smegenų tūris kažkokiu būdu susiję.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)